Kritikken vekker oppsikt i utlandet

(Dagbladet): Tirsdag formiddag ble det kjent at prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus slutter på Jansløkka skole i Asker, og begynner på privatskoler.

Mens Ingrid Alexandra skal gå på Oslo internasjonale skole på Bekkestua, skal Sverre Magnus gå på Montesorriskolen i Oslo.

Både kronprins Haakon og prinsesse Märtha-Louise gikk på offentlige skoler hele oppveksten, og flere har nå kritisert kronprinsparet for valget de har tatt.

I våre naboland, Danmark og Sverige, er det derimot ikke uvanlig at de kongelige barna går på private skoler.

Danskene går motsatt vei

De fleste danske kongelige har gått på private skoler, og det ble i dag kjent at prins Nicolai (14), sønnen til prins Joachim og hans eks-kone Alexandra, skal flytte fra familien og gå på kostskole.

Den danske kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen forteller til Dagbladet at selv om Nicolai skal gå på kostskole, gjør nå det danske kronprinsparet motsatt av hva det norske kronprinsparet gjør.

- Det har vært tradisjon for at de danske kongelige har gått på private skoler. Men i Danmark har utviklingen gått motsatt vei enn i Norge, da det danske kronprinsparet har valgt at deres barn skal gå på offentlige skoler, sier han.

Det danske kronprinsparet har altså også brutt med de kongelige tradisjonene.

- Det danske kronprinsparet har gjort noe helt nytt. Det er i trå med kronprinsparets tankegang – de er veldig folkelige og uformelle i hva de foretar seg. De har beina godt planta på jorda, og er veldig alminnelige, sier han.

- Kan være bra for det norske kongehuset

Parets valg tror kongehuseksperten gjør sitt til at den danske kongefamilien nå er svært populære blant den danske befolkning.

Kongehuseksperten tror parets valg påvirker populariteten

- De er veldig populære, og det at barna går på offentlige skoler gir et signal om at de ikke føler seg hevet over andre, sier han.

Likevel mener han at det ikke trenger å skade det norske kongehusets popularitet at barna nå starter på private skoler.

- Det er de kongehusene som klarer å være folkelige, men som samtidig har en distanse, som er mest populære. Man skal verken være for lite folkelig eller for mye folkelig, det handler om å finne en balanse, sier han, og legger til:

- I Norge har man tradisjon for å være uformelle, så det kan være bra for det norske kongehuset at man gjør noe litt annerledes, nettopp for å skape den balansen. Men man skal selvsagt passe ekstra godt på når man bryter med tradisjonene, og det er lettere å gå fra å være mindre folkelig til mer folkelig enn andre veien.

- Forstår ikke hvorfor folk er opprørt

I Sverige er det vanlig at de kongelig går på offentlig grunnskole, for så å bytte til private skoler.

- De fleste av de svenske kongelige har gått på offentlige skoler først, og så byttet til private skoler. Kungen gikk på privatskole, sier den svenske avisa Expressens kongehusekspert Johan T. Lindwall til Dagbladet.

Han forstår ikke kritikken mot det norske kronprinsparets valg.

- Jeg syns ikke det er spesielt opprørende, og jeg forstår heller ikke hvorfor folk er opprørt over det. Det er et naturlig valg når det handler om hvem som skal bli landets dronning, sier han til Dagbladet.

Wednesday, June 18th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments