Kraftige sammenstøt i Hongkong i natt

Sammenstøtene var de verste på en uke mellom politiet og demonstrantene, som tirsdag kveld strømmet inn i en tunnel og stanset trafikken på den viktige firefeltsveien.

Store mengder politifolk presset demonstrantene tilbake mens de brukte pepperspray mot dem som nektet å adlyde ordrene.

– Vi er fredelige. Vi vil bare ha demokrati. Hvorfor gjør dere dette mot oss, ropte en kvinnelig demonstrant.

Flere av demonstrantene ble lagt i bakken, og rundt 45 ble arrestert. Politiet gikk deretter inn i tunnelen for å begynne å rydde bort sementblokkene studentene hadde halt inn, og delvis åpne tunnelen for trafikk.

Krever frie valg

Studentene krever mer demokratiske valg i den tidligere britiske kronkolonien, men deres to uker lange kampanje har skapt trafikkaos og økende frustrasjon i byens finanssentrum, selv om de hylles for sin fredelige framferd og gode organisering.

Tirsdag brukte politiet motorsager og slegger for å rydde unna barrikader på en annen viktig vei i Admiralty-området. Men hundrevis av demonstranter strømmet da inn i tunnelen i nærheten.

Inntil da hadde studentene latt tunnelen på Lung Wo-veien i nærheten av regjeringskvartalet være åpen for ikke å gjøre trafikkaoset enda verre.

Trass i at politiet nå har åpnet to viktige veier, angivelig for å dempe trafikkaoset, var det ingen tegn til at den viktigste leiren til demonstrantene utenfor regjeringskontorene skulle ryddes unna.

Ber om samtaler

Protestlederen Alex Chow appellerte tirsdag igjen til Hongkong-regjeringens leder Leung Chin-ying om å gjenåpne samtalene med dem som brått ble avbrutt i forrige uke.

Leung, som støttes av den kinesiske sentralregjeringen, sa denne uka at det er null sjanse for at Kina gir etter for demonstrantenes krav og endrer beslutningen om et begrenset demokrati.

Kina har åpnet for generell stemmerett når Hongkongs neste leder skal velges, men har reservert seg retten til å bestemme hvilke kandidater som får lov å stille til valg. De må få flertall i et råd bestående av 1.200 utpekte representanter, de fleste av dem støttespillere for Beijing.

Lav profil

Myndighetene både i Beijing og i Hongkong kaller demonstrasjonene ulovlige, men regjeringen i Beijing har åpenbart gitt Hongkongs ledere beskjed om å være tilbakeholdne.

Etter at politiet fikk kritikk for å ha brukt tåregass og vold mot demonstrantene de første dagene, har de holdt en lav profil og behandlet dem med respekt. Iallfall inntil onsdagens sammenstøt.

Flere demonstranter forteller at de ble banket opp da politiet gikk til aksjon for å gjenåpne den okkuperte veitunnelen.

18 år gamle Ben Ng sier at politiet uten varsel angrep dem med køller og pepperspray, og at mange fikk juling. (NTB)

Wednesday, October 15th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments