Kom overraskende på forskerne: Fant asteroide med ringer

(Dagbladet): For første gang har astronomer funnet ringer rundt et himmellegeme mindre enn en planet. Det framgår av en ny rapport publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Nature.

Fra før er det kjent at de store planetene Saturn, Uranus, Neptun og Jupiter har ringer – som består av diverste materie (is, stein, støv og annet) – i bane rundt planeten. Men nå kan vi altså føye asteroiden – eller rettere sagt kentauren (mellomting mellom asteroide og komet) – Chariklo til lista.

- Vi var ikke på jakt etter ringer og visste ikke at så små objekter som Chariklo hadde dem, sier forskningsleder Felipe Braga-Ribas ved Observatorio Nacional / MCTI i Rio de Janeiro ifølge nettsidene til Det søreuropeiske observatorium (ESO).

Formørkelse

Chariklo har en diameter på ca. 250 km, og går i en ustabil bane mellom de store planetene i solsystemet. Ringene ble oppdaget under en observasjon av ei stjerne fra ESOs romteleskop La Silla i Chile.

Stjerna ble formørket i noen sekunder, av Chariklo. Men forskerne registrerte også mindre formørkelser rett før og etter «hovedformørkelsen». Etter en rekke beregninger kom de fram til at kentauren måtte ha to ringer, med en bredde på henholdsvis 7 og 3 km – temmelig lite i kosmisk sammenheng.

Det er 9 km mellom de to ringene, som er døpt Oiapoque og Chui etter elver i Brasil. Astronomene tror materien i ringene de blir holdt på plass av små, ennå ikke oppdagede, måner som går i bane rundt Chariklo.

Vil lande på asteroide

ESO er ikke sikre på hvordan ringene er dannet, men en teori er at de ble dannet av materie slynget løs etter en kollisjon mellom Charliklo og et annet objekt.

I seinere tid er mer og mer oppmerksomhet viet mindre himmellegemer fordi forskerne tror de kan bære på hint om hvordan f.eks. planetene, inkludert jorda, er dannet. Amerikanske Nasas Osiris-Rex-ekspedisjon innebærer å lande en romsonde på asteroide Bennu for å ta prøver med tilbake til jorda.

- Asteroider, kometer og andre relativt små himmellegemer er ikke lenger annenrangs borgere i solsystemet, sier Ed Beshore, en av lederne for Osiris-Rex, til CNN.

Thursday, March 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments