«Kode rød» på Island etter vulkanutbrudd

(Dagbladet): Koden – som gjelder luftfarten – indikerer at utbruddet på Bárðarbunga er i gang. 

Ifølge Islands meteorologiske institutt, har et lite lavautbrudd begynt under isen.

- Ikke lov til å fly

- Luftfartkoden er endret fra oransj til rød, skriver de på sin hjemmeside.

- Det betyr at flytrafikken blir omdirigert – det er ikke lov til å fly over området over selve vulkanen. Koden betyr «verre blir det ikke», sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Vulkanen ligger under isdekket til Vatnajökull-isbreen på Island, som dekker mer enn åtte prosent av Island.

- Vi er varslet om at det er rød alarm på vulkanen, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor til Dagbladet i 17-tida.

- Så langt har det ingenting å si

- Noe mer enn det vet vi ikke akkurat nå. Vårt ansvar nå, er å håndtere fly som har meldt at de skal inn i området – for de vil vi holde unna et eventuelt vulkanutbrudd, sier han.

Meteorologisk institutt sier at utbruddet må bli langt kraftigere, skal det ha noe for nordmenn å si.

- Det meste skjer under isen akkurat nå – så derfor er det lite utslipp til atmosfæren. Foreløpig. Så langt har det ingenting å si for Norge, det må bli mye kraftigere før det får betydning, sier vakthavende Johnsen.

- Hvis det først bryter ut, så er det åpent opp til atmosfæren. Men antakelig er det svært, svært lite sannsynlig. Det er bare en fis i havet i forhold til utbruddet i 2010  – selv om det er klart at det fort kan utvikle seg, sier han.

I 2010 ble store deler av Nord-Europa «askefast» etter et utbrudd på Eyjafjallajökulls.

Denne gang er man bedre forberedt på et utbrudd, sier kommunikasjonssjefen.

- Det er for tidlig å si hva slags konsekvenser kodeendringen vil gi for de som skal ut å fly. Men det er helt klart at både Avinor, norske myndigheter og europeisk luftfart er bedre forberedt nå enn det vi var i 2010, sier Løksa.

- Kraftigste jordskjelvet

Dagbladet har tidligere skrevet at et utbrudd kan komme innen kort tid. Samtidig har det vært delte meninger blandt islandske geologer.

Natt til fredag ble det registrert et jordskjelv med styrke 4,7 på Bardarbungu.

Det var det kraftigste jordskjelvet som er blitt registrert i området etter at risikoen for et vulkanutbrudd ble hevet mandag denne uka.

Bárðarbunga-vulkanen er en av Islands største vulkaner, etter blant annet Katla og Öræfajökull, og har ifølge Selbekk en fordypning som er rundt ti kilometer bred.

Hele Norge dekket på få dager

Dersom dette skulle skje et vulkanutbrudd på Island, er det Meteorologisk Institutt som vil sørge for å varsle om hvordan asken vil bevege seg.

På torsdag gikk de ut med en grafikk som viser hvordan Norge og Europa vil rammes av askeskyer, dersom utbruddet blir et faktum.

Yr.no har meldt at dersom utbruddet blir kraftig vil hele luftrommet over Norge dekkes av aske i løpet av et par dager.

Askeskyen som steg til værs da Eyjafjallajökull hadde utbrudd i 2010, og som blåste innover fastlandet, kostet europeiske flyselskaper 6,3 milliarder kroner.

Dagbladet følger saken.

Saturday, August 23rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments