«Kjære alle sammen. Jeg har dummet meg ut.»

OSLO/GAUSDAL (Dagbladet):- Jeg skulle ønske jeg ikke hadde stolt på at dette var i orden, når jeg ser hva som er tilfelle, sier Oslos ordfører Fabian Stang (Høyre) til Dagbladet. I juli fikk den populære ordføreren en lokal mann til å beise hytta på Skeikampen i Gausdal kommune i Oppland. Stang betalte 42 000 kroner for jobben. Pengene ble ifølge Stang satt inn på beiserens konto.

Fabian Stang sier til Dagbladet fredag formiddag at han nå går i gang med å rydde opp i saken, etter at Dagbladet la fram informasjonen for ham. Deretter valgte Stang å beklage sin opptreden på sin Facebook-side.

Ikke gyldig kvittering

Dagbladet kan avdekke at Stang trolig har brutt en rekke lover og regler da han hyret inn malehjelpen. Stang innrømmer at han ikke sjekket mannens ansettelseforhold, arbeidsvilkår, han skrev heller ikke kontrakt, og har heller ikke en gyldig kvittering. Siden mannen ikke er ansatt som håndverker eller er næringdrivende betyr det at det er Stang som etter loven har arbeidsgiveransvaret.

Stang opplyser at han totalt betalte 42 000 kroner for maletjenesten, som Stang betalte 29. juli etter at han fikk totalsummen på sms.

Å ikke skrive kontrakt når man har arbeidsgiveransavaret kan få store konsekvenser. Uten kontrakt risikerer oppdragsgiver å bli ansvarlig hvis den ansatte skader seg mens han jobber.

Regnes som arbeidsgiver

Ifølge skattemyndighetene er dette et lovbrudd. Problemet ligger i at personen som utførte arbeidet ikke er næringsdrivende og at summen overstiger 6000 kroner. Den som kjøper tjenesten er da arbeidsgiver etter skattebetalerloven og skal sende lønns- og trekkoppgave. Arbeidsgiver skal, etter ligningsloven, også sørge for at den som utfører arbeidet betaler skatt ved å trekke skatt for vedkommende.

Det skal også innrapporteres lønns- og trekkoppgaver dagen etter at utbetalingen har funnet sted. Dette gjorde ikke Fabian Stang.

Hytta heter Solstuen 2 og ble ifølge eiendomsregisteret oppført i 1960. Den er på 108 kvadratmeter og har innlagt strøm, vann og kloakk. Hytta har fire rom, ett bad og ett vannklosett.

Hytta ligger sørvestvendt til ved foten av Skeikampen skianlegg. Fra boblebadet på verandaen kan ordføreren se ut over hele Gausdal og områdene rundt. Et par hundre meter unna ligger golfbanen som skryter av å være Norges høyest beliggende.

Da Dagbladet besøkte hytta i dag var den fortsatt så svart og nybeiset at man så speilingen av himmelen i tømmerveggene. Alle vegger, vinduer, vindskier og rekkverk bærer preg av å være ny-beiset.

Fabian Stang sier han nå vil oppfylle de krav loven setter.

- Skulle ikke ha stolt på mannen

- For meg var det helt opplagt at han drev en virksomhet. Jeg skulle ønske jeg ikke hadde stolt på at dette var i orden, når jeg ser hva som er tilfelle. Han må ha skjønt at jeg la til grunn at alt foregikk på en gyldig måte. Jeg kommer til å sende lønns- og trekkoppgave i dag, sier Fabian Stang.

Oslo-ordfører Fabian Stang sier han trodde han hadde sitt på det tørre da han kontaktet en person som han hadde fått anbefalt til å beise hytta si på Skeikampen i Gausdal kommune i Oppland.

- Jeg var hellig overbevist om at dette var en registrert håndverker som drev virksomhet på vanlig måte. Om det var et AS eller et enkeltmannsforetak hadde jeg ingen tanker om, men jeg hadde opplevd at han har drevet virksomhet i området. Det er en kar som har jobbet for naboen og malt deres hytte i fjor, sier Fabian Stang til Dagbladet.

Mannen som beiset Stangs hytte er ikke håndverker, men ordinær lønnsmottaker i kommunal virksomhet. Han står ikke registrert med noe firma.

Lover å rydde opp

Ordføreren sier at han har varslet likningsmyndighetene etter at Dagbladet hadde vært i kontakt med ham om saken i går.

Stang har innsett at dersom personen som beiset hytta hans ikke skulle betale inn skatt innen 30. april neste år, så ville han ha gjort seg skyldig i kjøp av svart arbeidskraft.

- Jeg har i dag, for sikkerhets skyld, betalt skatten hans, i fall han ikke skulle betale den inn selv, sier Stang.

Nå vil ordføreren heller trekke skatt for arbeideren og sende lønns- og trekkoppgave, slik arbeidsgiveransvaret etter loven tilsier. Mannen som har utført arbeidet på ordførerhytta sier han hadde planer om å føre opp det han tjente på beisejobben på selvangivelsen.

- Til vanlig er jeg en helt vanlig, dødelig lønnsmottaker i kommunen. Noe firma har jeg ikke registrert og er derfor ikke momspliktig. Jeg har fått noen kroner for jobben, og dette skal jeg oppgi, uttalte han til Dagbladet i går.

Mannen sier han har kjent til Fabian Stang siden han «kom til Skei» for mange år siden, og at beisejobben er for en vennetjeneste å regne. Stang sier til Dagbladet at hans kjennskap til mannen er svært begrenset og at han var overbevist om at han drev virksomhet som registrert håndverker.

- Nå får de styre dette på ordførerkontoret. Dette vil jeg ikke si noe mer om. Fabian får styre saken, sier mannen i dag.

- Stang sier at han hadde inntrykk av at av at du drev med vaktmestertjenester. Hvor mye har du egentlig jobbet som håndtverker?

- Nei, som jeg sier så får Fabian styre dette nå. Jeg vil ikke uttale meg noe mer.

Vaktmesterlapp

Det ble ikke inngått noen skriftlig kontrakt før beisingen av hytta startet, og Fabian Stang har aldri mottatt noen regning fra mannen for arbeidet han har utført. Arbeideren sier papirarbeidet vil bli gjort når Stang «kommer oppover til høsten».

- Jeg har en lapp hvor det står «X mulig vaktmester Skei», med et telefonnummer. Han har jeg kontaktet, han har utført arbeidet, han har sendt meg kostnadsoppsett på SMS og jeg har overført penger til oppgitt konto. Jeg fikk en tekstmelding med oversikt over hva det kostet. Og så har jeg betalt alt av maling og sånt noe etter regninger, sier Fabian Stang.

Ordføreren opplyser om at han betalte for arbeidet 29. juli og at arbeidet ble utført i løpet av denne måneden.
Han vedgår at han ikke har kjent regelverket godt nok.

- Jeg har jo tidligere hatt arbeidsgiveransvar i advokatfirma, men jeg har aldri tidligere vært borti håndverkere som ikke er registrert, sier Stang.

- Har du som ordfører et ekstra ansvar for å påse at lover og regler blir fulgt?

- Nei. Alle har et ansvar for å følge loven. Det er bra at vi har strenge regler. Jeg har handlet i god tro, men det er alltid leit når man havner i en slik situasjon. Derfor vil jeg nå sørge for at loven blir fulgt, sier Fabian Stang.

Arbeidstilsynet legger ikke skjul på at Stang kunnet risikert å ende opp med regninga dersom det skjedde en ulykke under arbeidet på hytta.

- Dersom man leier inn for eksempel nabogutten til å male huset – uten at han er i et malerfirma eller er selvstendig næringsdrivende, så blir du som privatperson arbeidsgiver med alt det innebærer av arbeidskontrakt, HMS-ansvar, sikkerhetsopplæring, verneutstyr osv. Også annet regelverk om yrkesskadeforsikring kommer inn her, sier leder for svartjenesten i Arbeidstilsynet, Birgit Espejord Jensen.

La ut beklagelse på Facebook

Etter at Dagbladet konfronterte Stang med hyttebeisingen torsdag og fredag la ordføreren ut følgende melding på Facebook:

Kjære alle sammen. Jeg har dummet meg ut.
Jeg engasjerte i sommer en anbefalt håndverker for å få hjelp til å beise hytta. Etter at arbeidet var utført betalte jeg, i god tro, det mottatte krav på 42.000,- til oppgitt bankkonto. I går ble jeg gjort oppmerksom på at den aktuelle håndverkeren ikke er registrert som næringsdrivende. Det medfører at jeg skulle ha sendt inn lønns- og trekkoppgave til det lokale kemnerkontoret og skatt skulle vært trukket fra det utbetalte beløpet. Derfor har jeg i dag sendt inn de nødvendige oppgaver og har betalt inn alt av skatter og avgifter i henhold til reglene for oppgjør for private arbeidsgivere.

Skatten er et spleiselag, og jeg betaler min skatt med glede. På ingen måte har jeg ment å unndra skatt og er svært lei meg for det som har skjedd. Jeg har lært meg en lekse og neste gang tar jeg nok malerkosten fatt selv – hvis ikke skal jeg sørge for at alt av papirer er i orden!

Friday, August 29th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments