Kina og Russland slår Norge i åpenhet

Tilgangen til informasjon om selskaper i Norge er i følge en ny rapport fra britiske Arachnys dårligere enn i land vi ofte ser på som mer lukkede enn oss.

Forskjellige land har forskjellige regler for tilgangen til informasjon om aksjeselskaper og personers roller i næringslivet. Dette har analyseselskapet gjennomgått, og laget en rangering av åpenhet om næringslivet.

De har målt tilgangen til selskapsinformasjon, rettsdokumenter og medienes arbeidsbetingelser. Rangeringen toppes av New Zealand, Storbritania, Australia, Frankrike og Tyskland.

- Nedslående

Norge havner helt nede på 29. plass – bak land som Polen, Russland, Venezuela, Kina, Kirgisistan, India og Tsjekkia.

- Det er jo et nedslående resultat, sier Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge, en global organisasjon som jobber mot korrupsjon og for åpenhet.

Hun kjenner ikke detaljene i undersøkelsen som Dagbladet refererer for henne, men er opptatt av at norsk næringsliv benytter anledningen til å lære av det Arachny har kommet fram til.

Hemmeligstemplet

215 land og juridiske territorier er målt i Arachnys undersøkelse.

I forhold til landene som kommer best ut, scorer Norge dårligere både når det gjelder tilgang til selskapsinformasjon og rettsdokumenter, og medienes arbeidsbetingelser.
 
Det er i Norge for eksempel ingen tilgjengelig og fullstendig base med rettsdokumenter, og mange slike dokumenter, som er offentlige i andre land, er hemmeligstemplede her.

Om vinneren New Zealand skriver Arachnys derimot:

«Fullstendige samlinger med rettsdokumenter er tilgjengelige fra nesten alle rettsinnstanser. Detaljert og fullstendig selskapsinformasjon er også tilgjengelig og søkbart.»

Egentlige eiere

- Her bør man se på hvor norske selskaper skårer dårlig, og hva som kan gjøres for å forbedre det. Det behøver jo ikke ligge en vond hensikt bak, sier Guro Slettemark.

Etter hennes mening er noe av det viktigste for å vurdere hvor åpent eller lukket et land er på næringslivsområdet hvilke muligheter det er til å finne de egentlige eierne i et selskap.

Dette er ett av spørsmålene Arachny har vurdert landenes åpenhet ut fra.

På et annet viktig område, rapportering av skatt- og avgiftsbetalinger i de enkelte landene et selskap opererer, forteller Slettemark at norske selskaper kommer dårlig ut i Transparencys egne undersøkelser.

9 spørsmål

Analytikerne har stil seg en rekke spørsmål, som de har prøvd å få besvart i offentlige registre. Landene er blant annet rangert ut fra hvor lett det er å finne svar på følgende spørsmål:

• Er bedriften X lovlig registrert i landet?
• Har selskapet X blitt slått konkurs eller på annen måte blitt erklært i dårlig forfatning.
• Hvem eier selskapet X?
• Hvem er de egentlige eierne av selskapet X? Hvem er på toppen av eierskapskjeden?
• Hvem er direktørene i selskapet X
• I hvilke selskaper har person Y en rolle i dette landet?
• Har selskapet X eller personen Y blitt saksøkt?
• Er eierne i selskapet X involvert i politikk, eller politisk eksponert på noen måte?
• Har det vært negativ medieomtale av selskapet X eller personen Y?

Korrupsjon

Målingen viser at det er en klar sammenheng mellom åpenhet i næringslivet og lite korrupsjon. De landene som scorer høyt på denne undersøkelsen er også i stor grad land med lite korrupsjon.

- Dette er forventet siden forebygging av korrupsjon går hånd i hånd med  åpenhet om forretningsdata og kraftfulle medier, står det i rapporten til Arachnys.

Brasil, Kina, India og Russland er framvoksende økonomier og gjør det bedre på næringslivsåpenhet enn de gjør på målinger av korrupsjon. I disse landene har det ofte blitt investert store midler i etablering av nye strukturer for selskapsinformasjon.

På bånn

Det karibiske øylandet Turks og Caicos lever opp til sitt rykte som det stedet det er minst offentlig tilgang på opplysninger.

Nettopp her er det nordmannen som magasinet Forbes kaller verdens mest interessante mann, Alexander Vik, har valgt å registrere sitt viktigste selskap.

Monday, May 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments