KGB plantet spion-rykter om uskyldig norsk diplomat: Mistet jobben i UD

(Dagbladet): «Han er fiendtlig innstilt til Sovjetunionen. Distribuerer antisovjetisk litteratur og bearbeider i tilsvarende ånd sine kontakter blant sovjetiske borgere».

For å bli kvitt diplomaten bestemte KGB seg for å få norske myndigheter til å tro at nordmannen var en KGB-spion.

«KGB har besluttet å kompromittere nordmannen (…) For å styrke nordmennenes mistanke mot diplomaten, og hans mulige kontakt med KGB, så har man tilført informasjon til den norske ambassaden», står det i Mitrokhin-arkivet om diplomaten, som jobbet ved den norske ambassaden i Moskva på 70-tallet.

Les alle Mitrokhin-avsløringene her!

Avsløres i KGB-arkiv

Historien om den norske diplomaten kommer fram i Mitrokhin-arkivet, som Dagbladet som første norske media har gått gjennom.

Dagbladet har vært i kontakt med mannen og hans russiske kone. De bekrefter at det er de som er omtalt i Mitrokhin-arkivet, men utover det ønsker de ikke å kommentere saken.

Mitrokhin-arkivet består av håndskrevne russiske notater fra KGB-arkivet. Vasilij Mitrokhin var sjefarkivar i KGB, og i 1972 fikk han ansvar for å forflytte 300 000 hemmelige mapper fra de siste 60 åra ut til KGBs nye arkiv utenfor den sovjetiske hovedstaden. Nesten daglig i tolv år kopierte han papirer.

Les også: «I 12 år noterte han KGB-arkivet på små lapper og smuglet det ut i skoa»

I samarbeidet med historiker Johannes Due Enstad, har Dagbladet gått gjennom Mitrokhins notater hos Churchill College Archive i Cambridge. Enstad er historiker med Russland som spesialfelt.

Kompromitterende operasjon

I arkivet står det at KGB satte i gang en kompromitterende operasjon mot nordmannen.

«Slike operative tiltak vil avlede oppmerksomheten til norsk kontraspionasje», står det i arkivet. Kontraspionasje er aktiv etterretningsvirksomhet som har til oppgave å avdekke, motvirke og nøytralisere andre lands etterretningstjeneste.

«Det var om å gjøre å tilføre norsk kontraspionasje slike opplysninger som ville kunne vekke deres (norske myndigheter red.anm.) mistenksomhet mot diplomaten og hans kontakter med KGB».

Russisk kjæreste

KGB fant ut at diplomaten hadde en russisk kjæreste. «Med tanke på norske UDs negative holdning til medarbeideres kontakter med sovjetiske borgere», bestemte KGB seg for å tipse den norske ambassadøren.

«Norges ambassadør ble gitt, via uoffisielle veier, informasjon om mannens nære bånd til den russiske kvinnen», står det i arkivet.

Ifølge KGB-arkivet resulterte dette i at diplomaten ble avskjediget og «bedt om å snarest forlate landet». Før han reiste tilbake til Norge søkte diplomaten om å gifte seg med den russiske kvinnen.

- Måtte velge mellom jobb og kjæresten

«For å forsterke de norske tjenestenes mistanke til diplomaten og anspore dem til nøye etterforskning, ble det besluttet ikke å hindre giftermålet, men tvert imot å medvirke til å løse en rekke spørsmål», står det i Mitrokhin-arkivet.

«Som forventet førte KGBs tiltak til at de norske spesialtjenestene fattet interesse for mannen. Fra en av vaktene til den norske ambassaden fikk en KGB-agent vite at diplomaten etter hans hjemreise ble kalt inn til et militært kontor der man tilbød ham valget mellom fortsatt jobb i UD eller å gifte seg med den sovjetiske borgeren», står det i KGB-arkivet.

Videre skal den norske etterretningen ha gitt mannen beskjed om at de kom til å holde ham under oppsikt, og at det var merkelig at mannen hadde fått godkjent giftermålet så raskt av sovjetiske myndigheter. Samme år giftet nordmannen og den russiske kvinnen seg.

Ifølge KGB-arkivet kuttet UD etter dette all kontakt med mannen. En KGB-sjef sa seinere at mannen mest sannsynligvis hadde fått sparken på grunn av mistanken som var plantet hos norsk etterretning.

Til tross for dette marerittet av en opplevelse, lever den tidligere diplomaten med sin russiske kone i Oslo den dag i dag. Han fikk seinere en god stilling i et annet departement i Oslo hvor han jobbet med utenrikssaker.

Sunday, August 10th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments