Kerry møter russerne til krisemøte i dag: Vil Russland heller snakke om «ekstremister»?

(Dagbladet): Avstanden mellom Washington og Moskva ble spesielt synlig etter de helt forskjellige pressemeldingeen som ble gitt ut etter at Vladimir Putin ringte Barack Obama fredag kveld.

For mens Det hvite hus fokuserer på et amerikansk forslag til en diplomatisk løsning på konflikten, fokuserer Kreml på det de kaller «ekstremister» i Kiev som går amok og som truer fredelige innbyggere, offentlige myndigheter og politi i ulike regioner i Ukraina.

Møtes i dag

De totalt ulike synene gjør at det hersker usikkerhet rundt mulighetene for en snarlig løsning på den fastlåste konflikten. De to landenes utenriksministre møtes i dag til hastemøte i Paris.

Det ble i går kjent at USAs utenriksminister John Kerry tok en usving med flyet hjem fra Saudi-Arabia for å forberede seg til hastemøtet. Kerry skal etter planen også delta på NATO-møter i Brussel tirsdag.

Det er ventet at et av de største utfordringene under dagens hastemøte er Russlands annektering av Krimhalvøya. For USA ønsker ikke å anerkjenne området som russisk i frykt for å skape en presedens, ifølge Wall Street Journal.

Innholdet i det amerikanske forslaget til en diplomatisk løsning er ikke kjent, men tidligere har USA bedt om russisk støtte til en løsning som innebærer at Putin vender sine styrker tilbake til sine militærbaser, og at internasjonale observatører kan sørge for tryggheten til den russisktalende befolkningen på Krim-halvøya.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har allerede bestemt seg for å sende en sivil observatørstyrke på 100 mann til de sørlige og østlige delene av Ukraina. Seks nordmenn skal delta. OSSE-observatørene får imidlertid ikke tilgang til Krim-halvøya, som Russland nå har annektert.

- Mindre avstand

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov uttalte i går at avstanden mellom Russland og Vesten har blitt mindre i løpet av bare de siste dagene, og forsikret også at Russland ikke har planer om å angripe Ukraina.

- Vi har absolutt ingen intensjon om og ingen interesse av å krysse den ukrainske grensa, sa Lavrov i et intervju med russisk fjernsyn.

- Det eneste vi virkelig ønsker, er en felles innsats, og at de vestlige landene som feier lovløsheten under teppet og skjønnmaler situasjonen, må slutte med dette og erkjenne sitt ansvar, sier han.

Sunday, March 30th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments