- Kan være første steg ut av allmennheten

(Dagbladet): I dag annonserte Det Norske Kongehus at kronprinsparet velger å bryte tradisjonen med å la kongebarna utdannes på offentlige skoler, og at de nå vil overføre både prins Sverre Magnus (8) og prinsesse Ingrid Alexandra (10) til private skoler.

Alle tre barna har hittil gått på Jansløkka skole i Asker, men fra høsten av vil prinsesse Ingrid Alexandra flyttes til Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua, og prins Sverre Magnus til Montessoriskolen i Oslo.

- Kronprinsparet gjør de valgene de mener er best som foreldre, for akkurat deres barn, sier kommunikasjonsansvarlig ved slottet Marianne Hagen på vegne av kronprinsfamilien.

Rådyrt skoleskifte

Oslo Internasjonale skole på Bekkestua koster 185 000 i året i tillegg til søknad- og registreringsavgift på henholdsvis 2.500 kroner og 15.000 kroner.

- For prinsesse Ingrid Alexandra er det viktig å få grunnleggende kompetanse i å tenke, snakke og skrive engelsk, det er kronprinsparets viktigste begrunnelse for skolevalget sier Hagen.

- Sender ut feil signaler

Unio-leder Anders Folkestad er kritisk til at kronprinsparet med denne begrunnelsen sender ut signaler om at en må gå på privatskole for å få tilstrekkelig engelskkunnskap. 

- Alle foreldre har rett til å vurdere hva som er riktig for sine barn, det gjelder selvsagt også for kronprinsparet. Men kronprinsparet har vist et aktivt samfunnsengasjement, og i den sammenhengen er det naturlig å spørre om de har tenkt over de signalene de sender ut; som at private skoler er bedre enn det offentlige, at en må gå på internasjonal skole for å lære seg engelsk, at det er greit å frakte barna til skoler langt unna deres lokale miljø.

Han mener kronprinsparet her markerer et linjeskifte som kan skape ytterligere debatt om kongehusets plass og rolle.

Stortingsrepresentant for SV, Torgeir Knag Fylkesnes, frykter at skolevalget er et tegn på at kongefamilien er på vei bort fra allmennheten.

- Vi har lang tradisjon i Norge for at kongefamilien benytter seg av offentlige tilbud når det kommer til både helse og skole med den begrunnelse om at det er viktig at de kongelige har kjennskap til det allminnelige hverdagslivet. Jeg frykter dette er et steg ut fra denne tradisjonen.

Frykter større klasseskille

Knag Fylkesnes frykter at skolevalget til kronprinsparet kan starte en trend blant overklassen som vil resultere i større klasseskiller i samfunnet.

- Det er fare for at flere vil følge etter, det er synd og unødvendig; når forskning viser at den offentlige skolen ikke er noe dårligere enn den private.

Kongehusekspert, Kjell Arne Totland, forteller at den kontroversielle avgjørelsen har vært diskutert innad i familien en stund.

- Jeg vet at dette har vært diskutert i familien over en periode, og nå er det altså offisielt: Både Ingrid Alexandra og Sverre Magnus bytter skole fra høsten. Og kronprinsparet har valgt å sende sine barn til to forskjellige private skoler ut fra det de mener vil være best for dem.
 

Vil bli savnet

Totland har forståelse for valget, selv om han tror de kommer til å bli savnet av medelever på Jansløkka.

- Jeg forstår jo umiddelbart valget som nå gjøres for vår 10 år gamle arveprinsesse. Som framtidig kronprinsesse vil fagkrets og medelever være en fin forberedelse for det som kommer og en fin bakgrunn for studier i utlandet senere. Ikke minst det faktum at det meste av undervisningen foregår på engelsk.

- Barna på Jansløkka skole vil sikkert savne sine to venner fra Skaugum. Og selv vil jeg også savne dem i barnetoget på Skaugum 17. mai.

Tuesday, June 17th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments