Kan Carlsen avgjøre VM-kampen? Vil bli fryktelig vanskelig for Anand å komme tilbake

Forklaring

  • 1. Hvis søyla er mest hvit, står hvit best. Hvis søyla er mest svart, står svart best. Jo lenger mot den ene siden søyla er, jo større sannsynlighet er det for at spilleren vinner.
  • 2. Tallet angir hvor mye bedre den ene spilleren står. Jo større tallet er, jo større er fordelen. Ved fordel på over 1,0 har en spiller gode sjanser til å vinne partiet.
  • 3. Klokkene angir hvor mye tid hver spiller har igjen av betenkningstiden. Når Carlsen er i trekket er det hans klokke som teller nedover, og når Anand er i trekket er det hans klokke som teller nedover. Hvis tiden går ut for en av spillerne taper han partiet.

Hvordan regnes poeng i sjakk?

Poengene brukes for som en pekepinn for å angi hvem som står best, og har ingen praktisk betydning. For å angi hvem som ligger best an har hver brikke fått en verdi. En bonde har verdien 1. En hest eller en løper har verdien 3. Et tårn har verdi 5. En dronning har verdi 10.
Men det er ikke så lett som bare å telle antall brikker og legge sammen poengene. Datamaskinen analyserer også posisjonen på brettet, altså hvem av spillerne som har den beste stillingen. Færre brikker kan dermed kompenseres av et farlig angrep eller et solid forsvar. På samme måte kan overtak i brikker hjelpe lite hvis du har en utsatt konge.
Datamaskinene analyserer mange trekk fram i tid og regner på ulike varianter som kan oppstå. Tallet angir derfor fordelen ved perfekt spill. Men mennesker er ikke datamaskiner, så det er langt fra alltid at Carlsen og Anand vil finne de beste trekkene.

×

Monday, November 17th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments