Kan bli nødt til å bruke tvang i kommune-sammenslåingen

Dette kan bli det nye Norge (krever Pluss-abonnement)

Kommunalminister Jan Tore Sanner leverer sitt forslag til økonomiske virkemidler og hovedelementer i den nye kommunereformen i mai.

Slikt skaper naturligvis stor debatt Norge rundt.

- Hvorfor skal vi ha en kommunereform?

- Vi skal sikre gode velferdstjenester i tiårene som kommer og styrke lokaldemokratiet. Det blir stadig færre yrkesaktive per pensjonist, stadig høyere krav til tjenestene og det er kamp om den mest kompetente arbeidskraften. Det er 50 år siden siste vi gjennomførte en reform. Siden har det skjedd mye med infrastruktur og flyttemønstre, og kommunene har fått mange nye oppgaver.

- Hvor store bør kommunene være?

- Vi må ta hensyn til den mangfoldige geografien. Det er ikke «one size fits all». Jeg kommer ikke til å følge anbefalingene om absolutte innbyggertall og antall kommuner.

- Er det bare småkommuner som skal slås sammen?

- Reformen er vel så aktuell for byregionene rundt Oslo, Stavanger, Bergen. Framr mot 2030 vil folketallet vokse. Det trengs boliger, infrastruktur og vi må se større arealer i sammenheng. Kommunene rundt byene bør slå seg sammen, men ikke nødvendigvis med byene. Et eksempel fra mitt hjemfylke Akershus er Nedre Romerike. Der ligger rådhusene så tett at du kan kaste ball mellom dem. Men jeg vil ikke peke på enkeltkommuner, dette er en diskusjon som må tas lokalt.

- Hvilke oppgaver skal løses bedre?

- Det handler om å få større fagmiljøer. I en del av de minste kommunene er det 0,5 årsverk i barnevernet. I halvparten av kommunene er det i snitt 2,2 årsverk med fagpersoner.

- Ifølge undersøkelser er innbyggerne i små kommuner mest fornøyde med tjenestene?

- De aller fleste gir gode tjenester. Men fagmiljøene blir veldig sårbare.

- Mange kommuner, også store, løser det med interkommunalt samarbeid (IKS) og er fornøyd med det. Hvorfor er du negativ?

– I dag er mange kommuner helt avhengig av det for å levere gode tjenester. IKS er kommet for å bli, men jeg er kritisk til omfanget. Man flytter makt bort fra kommunestyrene. Vi vil flytte makten tilbake til de folkevalgte. Små kommunene bruker de store som vertskommune, særlig for velferdstjenestene. Det er jeg skeptisk til.

- En gjennomsnittskommune i EU hadde i 2008 5500 innbyggere, I Norge 11 000. Hvorfor skal norske kommuner være blant de største?

- Gjennomsnitt er et dårlig utgangspunkt, Utsira har 211 innbyggere, Oslo over 600 000. Våre nordiske naboer gjennomfører også reformer nå med tanke på å sikre velferdstjenestene framover.

- Så dette er en velferdsreform?

Ja, det handler om velferd og lokaldemokrati.

- Er det egentlig Høyre og ikke Sp som er for desentralisering?

- Jeg møter mange pragmatikere rundt om i landet, også Sp-ordførere, som ser utfordringene. Ap har programfestet dette. Kommunereformen er ikke avhengig av meg. Det er ikke et spørsmål om, men når og hvordan det skjer.

- Når vil du bruke tvang?

– Hvis tre kommuner sier ja og den siste sier nei, mener jeg Stortinget skal skjære gjennom.

- Skal du spare eller bruke penger på dette?

- Erfaringen er at sammenslåing krever ekstra penger, men kommunene kan hente ut noe over tid.

- Hvor mye?

- Det kan jeg ikke si nå.

Saturday, April 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments