Kalles «dødens by»: Slik ser det ut i Sotsji uker etter OL

(Dagbladet): Det er snaut en måned siden et storslått OL i den russiske byen Sotsji ble avsluttet. Mesterskapet er det dyreste i historien, og skal ha kostet rundt 300 milliarder norske kroner.

En lokal fotograf som driver bloggen Blog Sochi har tatt en tur rundt i Olympic Park i utkanten av OL-byen for å se på forholdene. Det han har dokumentert kan du se øverst i denne saken.

Alexander Valov heter mannen som har fanget opp hvordan store deler av byen er helt forlatt. Han kaller området rund OL-byen for «dødens by».

29-åringen har investert sju år av livet på lekene, og dro til byen for å se på hvordan byen forandret seg etter at den fikk grønt lys til å arrangere OL.

Det er ikke mye som tyder på at det bare for noen uker siden var tusenvis av frivillige, polititjenestemenn, ansatte, utøvere og gjester i Sotsji. Deler av infrastrukturen har allerede begynt å merke tiden, og deler av konstruksjonene i området ble aldri ferdigbygd.

Det er ikke et menneske å se på noen av bildene, men det er verdt å merke seg at tidspunktet på dagen for når disse bildene ble tatt ikke er kjent.

Planløst

Den russiske statsministeren Dmitry Medvedev har tidligere oppfordret den russiske regjeringen til å komme opp med en plan for bruken av OL-arenaene, og har signalisert regjeringens bekymringer over det kostbare vedlikeholdet av dyre bygninger.

Foreløpig ser det ikke ut til at det foreligger noen plan. Russland har nok helt andre ting å tenke på i forbindelse med krisen i Ukraina og Krimhalvøya.

Det er fem arenaer i den olympiske parken, og Sotsji er historisk sett ingen vinterby. Håpet er at byen en dag skal bli en stor turistdestinasjon, men i øyeblikket er byen langt unna. Mediesenteret i byen blir nå omgjort til et kjøpesenter.

Aten forfalt

Det er ikke noe nytt fenomen at OL-byer forfaller. Den greske hovedstaden Aten holdt sommer-OL i 2004, og mesterskapet har etterlatt seg flere forfalne bygninger og arenaer som ikke har vært i bruk siden.

Fotballstadioner, svømmebasseng, volleyballbaner og friidrettsbaner står ubrukt året rundt, og er et skrekkeksempel på ettervirkninger etter et kostbart OL. Flere av disse ble helt ubrukelige etter mesterskapet for ti år siden, og det koster for mye å vedlikeholde arenaer som likevel ikke blir brukt.

-De har latt hele området forfalle. Hovedstadion er litt bedre fordi det blir brukt av fotballag, men hvis du ser rundt deg, så råtner og ruster alt. Toalettene er skitne, dusjene stinker og det er ikke noe varmtvann. Jeg tror ikke noe har blitt vasket her på flere år, sier greske Dimitris Dimitriou i et intervju med The Guardian.

Oppgitt

Bankfunksjonæren er oppgitt over prislappen på mesterskapet i 2004.

- Tenk på at vi fortsatt betaler for dette. Det er deler av grunnen til at vårt land er fattig, sier Dimitriou.

Det er flere grekere som er overbevist om at OL spilte en stor rolle i den økonomiske krisen Hellas har gått gjennom i nyere tid. Det er ikke offentlig kjent hvor mye mesterskapet faktisk kostet.

Monday, March 31st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments