Jørn (41) jobbet med PR for Israel: Ba de være ærlige og ydmyke

(Dagbladet): PR-byrået Corporate Communications sa ja til å jobbe for Israel mens en rekke andre store PR-byrå sa nei.

Jørn Lein-Mathisen (41) har jobbet som kommunikasjonsrådgiver for Israel gjennom sitt selskap Konsulent 1 AS.

- Bygget bro

Overfor Dagbladet bekrefter han at han hadde oppdraget fra 2011 til 2012.

- Mitt oppdrag gikk på norske samfunnsinteresser og orientering i det norske samfunnet. I tillegg drev jeg med medietrening der jeg oppfordret israelerne til å være ærlige, åpne og ydmyke. Jeg oppfordret dem til å ha sympati for ofrene som medmennesker, men samtidig påpeke det absurde i at Hamas bruker barn som menneskelige skjold, sier Lein-Mathisen til Dagbladet.

Lein-Mathisen forteller at det var viktig for ham å bygge broer mellom nordmenn og israelere.

- Jeg hjalp dem med «people to people diplomacy», som betyr at folk på begge sider skal kjenne hverandre og forstå konfliktsituasjonen, i tillegg til å se de positive sidene av kulturene. Jeg gjorde også skoleprosjekter ved blant annet Majorstuen skole, og var opptatt av å bygge broer, sier han.

Han avviser at han har drevet med lobbyvirksomhet for Israel.

- Norge har mye å lære

Lein-Mathisen, som har vært politisk rådgiver for Høyre innen blant annet integrering, mener Norge har mye å lære av Israel innenfor integrering.

- Israel er et utrolig multikulturelt samfunn, og der har Norge mye å lære. De har integrert mange østeuropeiske jøder palestinere, men det er ikke så enkelt når den ene minoriteten skyter raketter og kaster stein. Det gir integreringskonflikter andre land ikke møter, mener han.

41-åringen forteller at han like før oppblomstringen av konflikten tok med sine to døtre på en såkalt «dannelsesreise» til Israel, også for å la dem forstå  konflikten.

- Vi besøkte venner på begge sider av konflikten. Vi var blant annet på busstoppet der de tre israelske ungdommene ble kidnappet, like ved der våre venner bor.

- Problemet er frykten, og der har begge sider skyld. Det var helt absurd å gå inn på palestinsk område, forbi offisielle veislikt der det sto at israelere utsetter seg for livsfare ved å gå inn i byen.

- Jeg ville vise mine barn Israel og denne konflikten, og det er viktig for meg å understreke at de fikk se begge sider av historien, sier han.

- Min måte å bidra

Lein-Mathisen forteller at han ikke lengre har noe oppdrag for Israel, men at han nå leder gründer-organisasjon Siliconfjord som samarbeider med Silicon Valley og Silicon Wady i Tel Aviv.

- Vi ser på mulighetene for å etablere en tilsvarende organisasjon på Vestbredden, og da jeg var der nå sist var jeg i samtaler med både palestinsk og israelsk side.

- Dette er min måte å bidra til å finne en løsning på konflikten, og det handler blant annet om økonomi og å bygge broer, sier Lein-Mathisen, som også bidrar til å etablere et norsk-palestinsk handelskammer.

Friday, July 18th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments