Jonas til Siv: Du siterer meg feil, og du vet det

ARENDAL (Dagbladet): I Arbeiderpartiet har de byttet ut Jens med Jonas, og dermed møtte statsminister og Høyre-leder Erna Solberg en ny duellant innledningsvis under kveldens partilederdebatt.

Tross en lang karriere i politkken, var det klart for en debut i partilederdebattsammenheng for nyvalgt Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Hvem synes du vant debatten? Gi din stemme i målingen til høyre.

Debatantene rasket over en rekke teamer, men det var først da skatt kom opp, at det ble temperatur.

- Du siterer meg feil, og du vet det, smalt Støre til Frp-leder Siv Jensen, etter at finansministeren sa at Støre og Ap setter tusenvis av arbeidsplasser i fare når Ap nylig har tatt til orde for at mer olje bør bli liggende.

Støre hadde i forveien harsellert med sakene regjeringen la fra i vår, som segway og lavere avgifter på bilmotorer. Da han ble utfordret på Aps skattepolitikk, sa han at det ikke er noen automatikk i at Ap setter opp disse avgiftene dersom de får makt.

Jensen brukte Ap’s egen retorikk, skattelette mot velferd, mot Støre, og hevdet at regjeringen har skapt mer velferd.

Skolekrangel med streikebakteppe

Partilederdebatten er høydepunktet også under årets Arendalsuka, som er inne i sitt tredje år. Det var nok likevel litt lavere skuldre hos partilederne i år, kontra fjoråret debatt under Arendalsuka som var startskuddet for valgkampinnspurten før stortingsvalget.

Første del av duellen mellom statsminister Erna Solberg (H) og utfordreren Ap-leder Jonas Gahr Støre dreiede seg om skolen og den aktuelle lærerstreiken.

I kveld ble det klart at KS og Utdanningsforbundet har forlatt forhandligsbordet uten å bli enige. Støre oppfordret Solberg til å bli enige om et skoleforlik.

- I Finland hører vi at det er samlet politisk støtte til lærerne. Vi er enige om mye, nå bør vi samle oss om et kvalitetsforlik. Da må dere legge privatiseringen bort. Det vil skape strid og polarisering, sa Støre.

- Jeg er ikke forbauset over at du snakker om at Ap snakker om deres politikk, men dere gjennomfører ikke skolepolitikk når dere har makt. Vi har en ambisjon om at i 2030 skal læreryrket være det mest attraktive, sa Solberg.

Begge var enige om at streik er et legitimt kampmiddel, og at politikerne skal være forsiktige med å blande seg inn.

- Det er leit at så mange barn og foreldre skal remmes som tredjepart. Men hvis vi bryter inn i lønnsoppgjøret, får vi kjeft av partene. Men det er vanskelig for oss over lang tid med en streik, men det er partenes ansvar, sa statsministeren.

Gaza-konflikten

Frp-leder Siv Jensen ble utfordret på at flere sentrale Frp’ere har kritisert utenriksminister Børge Brende (H) for å være for kritisk mot Israel. Jensen avviste at det er uenighet i Frp.

- Jeg er glad for at denne regjeringen har kuttet båndene til Hamas. Det er greit at våre politikere deltar i debatt. Så er det en oppkonstruert debatt. Frp’s stortingsgruppe står bak regjeringens politikk. Vi bør rette oppmerksomheten på ekstremistene som slakter kvinner og barn, og diskutere hva vi kan gjøre, svarte Jensen.

- Det er forferdelig det vi har sett fra Gaza. Barn og sivile har lidd en totalt unødvendig lidelse. Derfor har vi kritisert både Hamas, også veldig klar og tydelig på at Israels bombing har vært uproporsjonal, sa Solberg.

- Jeg har en appell til Erna Solberg og Siv Jensen: Mener de alvor, kan de si ja til opposisjonens forslag til å ta imot flere syriske flyktninger, og til å øke det humanitære bidraget til Gaza, sa SV-leder Audun Lysbakken.

Han trakk også fram Tromsø-legen Mads Gilbert, som i sommer igjen har jobbet på Shifa-sykehuset, som har bedt om at Norge henter skadde syriske barn som trenger behandling til Norge.

Det sa Trine Skei Grande seg enig i:

- Dette er en dugnad vi må være med på, og på norsk er dugnad et fint ord.Det må følges opp med handling, argumenterer Grande.

Spilte OL-kortet

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sa at den blåblå regjeringen har gjort det vanskeligere å bo og skape i distriktene. Jensen kontret med å vise til at regjeringen har bygd og bygger veier i hele landet.

Hun viste også til at Frp på landsmøtet har sagt nei til OL, fordi de vil bruke pengene annerledes.
Dermed ville NRKs programledere vite, er OL-saken avgjort?
- – Nei, regjeringen kommer til å fatte en beslutning i løpet av en eller to måneder, enten ja eller nei til statsgaranti, vil ikke forskuttere, sa Solberg.
-KrF-leder Knut Arild Hareide minnet om:
– Det er ingenting denne regjeringen får gjennom uten å snakke med KrF og Venstre, sa Hareide.

Thursday, August 14th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments