- Jeg tror Siv er dødsnervøs, hun må strekke seg i alle retninger

(Dagbladet): Presset øker på finansminister og Frp-leder Siv Jensen.

Som Dagbladet kunne fortelle tidligere denne uka, er budsjettforventningene på Frp-grasrota store. Kravet er betydelig økt oljepengebruk, og de store pengene skal gå til vei, eldre og helse.

Men også i Frp’ stortingsgruppe er det klare forventninger til det første helstøpte Høyre/Frp-budsjettet.

- Vi har retorisk vært høyre og mørke i veldig mange spørsmål. Skulle du summert opp alle løftene vi har gitt, så blir det mye penger. Jeg tror Siv er dødsnervøs. Hun må strekke seg i alle retninger, og må argumentere overbevisende for at det hun gjør er riktig, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

- Vi vet det går an

Han forventer at Frp i regjering må legge til grunn de samme ideene om økonomisk politikk som partiet har forfektet i opposisjon.

- Jeg er ikke opptatt av at man skal bruke så-så mye penger. Jeg er opptatt av at vi får til Frp’s ideer om økonomisk politikk.

- Vi må få på plass en alternativ handlingsregel – handlingsregelen i dag har utspilt sin rolle. Vi må utrede langtidsbudsjettering, det er viktig. Og vi må skille mellom forbruk og investering. Nå har vi muligheten, vi har embetsverket i Finansdepartementet, og jeg mener at hvis Siv ikke klarer å levere disse tingene i løpet av denne perioden, så kommer vi aldri til å klare det.

Tybring-Gjedde mener at disse elementene er et premiss for å få gjennomført Frp’s politikk, eksempelvis på veiutbygging.

LES OGSÅ: Slik skal Frp omgå handlingsregelen

- Og dette er ting vi har jobbet lenge med i Frp. Vi hadde en strålende finansrådgiver på Stortinget, Jørgen Nesje, som har jobbet med disse tingene lenge, så vi vet at det er mulig å gjøre det. Nå er han statssekretær i Finansdepartementet. Så vi trenger ikke bruke to år på dette nå, vi vet at det går an.

Schizofrene Frp

Frp-representanten, som nå er forsvarspolitisk talsmann, mener partiet har et schizofrent forhold til pengebruk.

- På den ene sida sier vi at vi skal kutte: På offentlige utgifter, på administrasjon, vi skal fjerne fylkeskommunene, vi skal ha færre kommuner, vi skal kutte på sosiale utgifter og utgifter til innvandring. På den andre sida skal vi gjøre investeringer som gjør at vi får mer skatteinntekter i framtida. Og alt dette skal gjøres innenfor en ramme som noen har definert som «ansvarlig». Vel, jeg utfordrer det som er definert som forsvarlig. Det er viktig at Siv ikke blir bergtatt av embetsverket. Det er mange flinke folk som jobber i Finansdepartementet, og du skal være en tøff statsråd om du skal smelle i bordet og fortelle hvordan du vil ha det. Nå er kanskje Siv Jensen én som kan gjøre det, sier Tybring-Gjedde, og legger til:

- Siv kan gjøre det, men da må hun tørre. Og så skal hun overbevise Erna Solberg. På pengebruk tror jeg Høyre er vanskeligst å overbevise. Jeg tror både KrF og Venstre går inn for å bruke noen milliarder mer, dersom de får litt til hjertesakene sine.

- Siv må levere

Tybring-Gjedde får følge av stortingskollega Morten Ørsal-Johansen:

– Forventningene i partiet og blant våre velgere er store. Da er man nødt til å innfri noe av de forventningene. Gjør en ikke det, så er ikke grasrota redd for å si fra i dette partiet. Om vi ikke leverer, kan det nok bli litt oppstandelse, for å si det mildt.

Ørsal-Johansen forventer en reell økning i oljepengebruken, utover de ekstra milliardene som kommer som følge av at oljefondet vokser jevnt og trutt. Det samme gjør Tybring-Gjedde.

- Jeg forventer at det kommer noen milliarder ekstra, utover det nivået regjeringen la seg på i det første budsjettet. Det bør innfris, det forventer velgerne våre, sier Ørsal-Johansen

Friday, August 29th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments