- Jeg husker Sharon som smilende og vennlig, men han kunne være ganske bastant


(Dagbladet): Israels tidligere president døde i dag, 85 år gammel.

- Smilende og vennlig

Ariel Sharons besøk til daværende statsminister Kjell Magne Bondeviks hjemby Molde i 2003 vakte oppsikt. Bondevik husker besøket godt.

- Jeg husker det godt. Det var en knallvarm dag. Det var 30 grader, og vi hadde åpenhjertlige diskusjoner om politikk og om religion. Han var vennlig, men dikekte i sin talemåte. Det hersket aldri noen tvil om hva han mente, sier Bondevik.

- Han var en smilende og vennlig, men når han satte seg ned ved et bord og man begynte diskusjonen kunne han være ganske bastant i sine standpunkt, fortsetter han.

- En hauk

Bondevik sier at han ikke ble overrasket da meldingen om at Sharon ble erklært død kom i dag.

- Han har jo ligget i koma i åtte år, så det var ingen overraskelse. Ariel Sharon var en av de sterke israelske lederne gjennom tidende, og har spilt en stor rolle i politikken, sier Bondevik til Dagbladet.

Sharon har mange tilnavn. Av fiender ble han kalt «Slakteren av Beirut», mens han av sine egne ble kalt «Ørkenens løve» og «Arik, Kongen av Israel». Bondevik bruker uttrykket hauk om Sharon.

- Han ble regnet som en hauk i begynnelsen av sin karriere, i sin rolle som militær i 1973 og da han provoserte mange ved å ta seg opp på området rundt klippemoskeen i Jerusalem, sier Bondevik.

- Mer moderat

Bondevik mener Sharon endret endel standpunkt i de seinere år.

- Han var den første israelske statsminister som godtok prinspippet om en palestinsk stat, det var det ingen som hadde gjort før han. Han var også den som trakk Israel ut av Gaza – noe han møtte mye motstand for i egne rekker. Han startet det mer moderate og sentrumsorienterte partiet Kadima, og gikk fra å være en hardliner til å ha en mer moderat politikk de seinere år. Det er det ingen tvil om, mener Bondevik.

Han mener Sharon ble mer samlende årene før han døde.

- Han hadde en del å si for den israelske selvfølelsen. Han viste vilje til å kjempe for at Israel skulle overleve som stat, men realitetsorienterte seg mer og mer. Han la seg etterhvert på en mer forhandlingsvillig linje, og jeg mener det skjedde en kursendring, sier Bondevik til Dagbladet.

Sunday, January 12th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments