- Jeg har en nerveskade, dere kommer med tre gastrokirurger. Hvis jeg skal ha malt huset, leier jeg ikke inn en murer

(Dagbladet): – Vi er syke mennesker. Det er en voldsom belastning for oss hver gang vi må ta fram den fæle saksmappa. Når jeg må jobbe med saken min, sier forloveden min til meg: «Ser deg om 14 dager. Den ene uka skal du skrive, den andre bruker du til å komme deg på beina igjen.»

Morten Tollefsen (57) er en av 226 mennesker som er påført skade i helsevesenet, er misfornøyde med hvordan de er blitt behandlet av Norsk pasientskadeerstatning (NPE) og Pasientskadenemnda (PSN) og som har funnet sammen på nettet i Facebook-gruppa «Pasienter vs. NPE».  

Tirsdag førte han ordet da ledelsen i Norsk pasientskadeerstatning for første gang i historien tok i mot ei gruppe pasienter til møte om hvordan pasientskadeordningen i Norge fungerer. Tollefsen presenterte ei liste på 13 punkter de 226 misfornøyde pasientene enes om. Toppledelsen i NPE lyttet.

- Kritisk

- Dette kan framstå som veldig kritisk, og det er det jo også, men vi har forsøkt å være konstruktive, uttalte Morten Tollefsen i sin innledning.

Mandag 10. februar skrev Dagbladet om 30 norske pasienter som går til felles kamp mot en pasientskadeordning de mener ikke lytter til pasientene og er lite objektiv.

Etter bare ei uke, hadde pasientgruppa mer enn doblet seg, og torsdag i forrige uke hadde 135 kvinner og menn samlet seg til felles front mot pasientskadeordningen. Nå teller gruppa 226 medlemmer, og ytterligere 40 personer står på vent for å bli tatt inn i gruppa.

- Det har tatt helt av. Nye mennensker kontakter oss hver eneste dag, så det er klart at det er et behov der ute, sier initiativtaker Frank Andersen (43).

Seriøs dialog

Andersen forteller at de er restrektive med hvem de lar få bli en del av gruppa, og at de foretar en siling. Han understreket overfor NPE at gruppa er interessert i en seriøs dialog om hvordan pasientskadesystemet fungerer.

- Vi prøver å styre unna edder og galle, og sitter nå med en gjeng vi tror vi kan stole på. Og vi blir stadig flere, sier Frank Andersen.

Dårlig informasjon, rot med papirer, ingen medbestemmelsesrett når det gjelder hvilke medisinske sakkyndige som skal vurdere sakene, lang saksbehandlingstid og vedtak fattet på grunnlag av dårlige legejournaler var blant punktene pasientene tok opp med NPE.

Motstander

De la ikke skjul på at de har opplevd å ikke bli hørt og trodd, og at de har opplevd den statlige ordningen som en motstander mer enn som det objektive organet det skal være.

- Jeg har meldt inn en nerveskade, dere har oppnevnt tre gastrokirurger. Hvis jeg skal ha malt huset, leier jeg ikke inn en murer, sier Morten Tollefsen.

Han legger ikke skjul på hvor tøft mange har opplevd møtet med pasientskadesystemet.

- Du går rundt som en vandrende zombie, og så forlanger systemet at du skal kunne redegjøre for din egen situasjon. For mange, meg inkludert, har en årelang kamp mot systemet endt i økonomisk ruin.

Lytte og lære

Direktør Rolf Gunnar Jørstad i NPE sa at de skulle lytte til hva pasientene hadde å komme med, og ta det med seg i sitt videre forbedringsarbeid. Han lovte også å fortsette dialogen med pasientgruppa.

- NPE behandler rundt 5000 saker årlig. Hvor grundig en sak skal utredes, vil alltid være gjenstand for skjønn. Det vil være en avveining mellom bruk av ressurser og det å komme til et forsvarlig resultat. Dette kan innebære at ikke enhver stein blir snudd i alle saker. Hvis vi gjør feil, får vi se på det og lære av det til neste gang, sier NPE-direktøren.

Rolf Gunnar Jørstad er glad for kontakten som er opprettet med pasintgruppa.

- Vi har hørt mange tankevekkende innspill. Man blir alltid berørt av egenopplevde historier. Det er det viktig for sånne som oss å ta med seg.

NPE-direktøren sier at deres visjon er pasienten i fokus.

- Selv om jeg har hørt det før, er det leit å høre at vi oppleves som en motpart. Slik skal det ikke være. Vi får heldigvis også tilbakemeldinger på at vi ikke oppleves på den måten. En årsak til at vi oppleves som en motpart, kan ligge i at vi avlår rundt 70 prosent av sakene. Mange vil føle seg motarbeidet når de ikke får gjennomslag, uten at det nødvendigvis betyr at vi opptrer som en motpart. En annen ting brukerne kan oppleve som fremmedgjørende, er at vår saksbehandling er skriftlig og kanskje lite empatisk i formen, sier Rolf Gunnar Jørstad.

Thursday, February 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments