- Jeg etablerte kontakt med flyet før det forsvant

(Dagbladet): En Boeing 777-pilot som fløy 30 minutter foran det savnede Malaysia Airlines-flyet etablerte kontakt med flight MH370 før det forsvant fra radarene.

- Vi klarte å etablere kontakt med MH370 rett etter klokka 1.30, og spurte om de hadde kommet inn i vietnamesisk luftrom, sier piloten til New Straits Times.

MH370 forsvant fra radaren klokka 2.40 lokal tid.

Mye støy

Piloten opprettet kontakt gjennom flyets nødfrekvens da han ble bedt om å gjøre det av flykontrollen i Vietnam, som ikke klarte å komme i kontakt med flyet.

Piloten, som ikke ønsker å stå fram med navn, forteller at han hørte mye støy før forbindelsen ble brutt.

- Det var mye støy… statisk… Men jeg hørte mumling fra den andre enden. Stemmen kan ha tilhørt enten kaptein Zaharie eller co-piloten Fariq, men der og da var jeg sikker på at det var co-piloten.

- Det var siste gang vi hørte fra dem, siden vi mistet forbindelse.

Piloten forteller at han ikke tenkte noe over at kontakten ble brutt, siden det er noe som skjer til stadighet.

- Hvis piloten hadde problemer, hadde vi hørt piloten sende nødsignal (mayday). Men jeg er sikker på at ingen der oppe, som meg, hørte noe slikt.

Mysterium

Det har gått over et døgn siden det malaysiske passasjerflyet forsvant med 239 passasjerer om bord – og fremdeles har det ikke blitt funnet.

En østerriker og en italiener som sto på passasjerlista, var ikke om bord i det savnede malaysiske flyet. Passene deres er meldt stjålet under tidligere opphold i Thailand.

Hvem som har brukt de stjålne passene, er ikke kjent. Enkelte spør seg om det kan knyttes til terror, men det er fortsatt svært usikkert hva som forårsaket at flyet forsvant.

Flyet av typen Boeing 777 fra Malaysia Airlines var på vei fra den malaysiske hovedstaden til Kinas hovedstad Beijing da det forsvant sør for Vietnam. Radarkontakten med flyet forsvant to timer etter avgang. Flyet skulle ha landet før midnatt fredag norsk tid.

Turen mellom Kuala Lumpur og Beijing tar normalt seks timer, og flyet hadde kun drivstoff for sju og en halv time i lufta.

- Må ha gått fort

Kjetil Jikiun, som tidligere var pilot i Malaysia Airlines, ønsker ikke å spekulere om hva som har skjedd, men tror det hele har gått fort, ettersom det ikke er sendt ut nødmelding.

- Hvis du ikke har kontroll på flyet, bruker du ikke tid på å sende ut radioanrop eller mayday. Det er viktigere å forsøke å få kontroll, sier Jikun til NTB.

Nordmannen jobbet i flyselskapet fra 1991 til 1993.

Han sier at også sikkerhetsstatistikken på flytypen er svært god.

- Den flytypen har hatt få ulykker, og det er et trygt fly å være passasjer i.

Sunday, March 9th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments