- Jeg er imot raseblanding, men jeg er ikke rasist

PARIS (Dagbladet): Nøyaktig 50 minutter før rettsaken mot nordmannen egentlig skulle starte, kommer han sammen med støttespillere til fots til justispalasset i Paris. Utenfor bygningen står et femtitalls fans og meningsfeller og venter. De fleste er ikledd svart, flere har t-skjorter med Mayhem og Darkthrone, et annet norsk black metal-band.

- Jeg føler meg forfulgt, og kommer til å anke hvis jeg blir dømt, sier han til Dagbladet.

- Ingen feiring, men gikk bra
Fem timer etter at retten ble satt, møter Dagbladet en smilende, men også sliten 41-åring et annet sted i byen, ved Porte de Versaille i Paris. Der er han sammen med et trettitalls støttespillere.

De «prøver å slappe av etter en lang dag», og det er tydelig hvem som er sjefen. En ung kvinne kommer bort og ber om autograf, mens hans nærmeste står like ved, utenfor det anonyme lokalet der de skal «ta et glass».

- Det er ikke noen feiring, men det har gått bra, sier Vikernes.

Han er ikke lenger like klar på om han vil anke en mulig betinget fengselsstraff og bot, som blir offentliggjort 8. juli.

- Det får vi se hvis det blir et faktum. Jeg vil ikke uttale meg mer om det, sier han. Smiler, og er høflig, men raskt avvisende når Dagbladet prøver å få ham til å se på uttalelser han har gitt tidligere. Han vil ikke uttale seg om hva han mener om jøder.

- Men hvorfor kan ikke forskjellige raser eller mennesker bo sammen – og mikses? Lurer Dagbladet.

Mot raseblanding

- Det har jeg heller ikke tenkt å uttale meg om. Den eneste måten man kan beholde mangfold på, er å la hvert land og hvert folk få anledning til å beholde sin egen jord og sin egen kultur uten at en for enhver pris skal blandes ut med alt mulig annet, sier Vikernes.

- Men hva med en svart, jødisk gutt, som er født i Frankrike?

- Det er ikke mitt ansvar.

- I 2009 sa du til Dagbladet at du er en rasist. Stemmer det?

- Nei, jeg er ikke en rasist. Tvert imot. Jeg er for mangfold, og den eneste måten vi kan beholde mangfoldet på, er ikke å blande rasene. Så jeg er imot raseblanding, men jeg er ikke rasist.

 

- Er ikke plass til slikt hat

Få timer tidligere, i rettsalen presenterte aktor Annabelle Philippe en rekke sitat som etterforskerne har funnet på bloggen til Vikernes, Thulean Perspective: At jøder er parasitter, at jøder manipulerer verden og at jødene ønsker å ødelegge Europa.

- Hvis du er imot alle jøder, muslimer, homofile… Da lurer jeg på hva som kan bli igjen. For Varg Vikernes synes resten av verden for farlig, og at det er jødene som får muslimene til Europa, sier Philippe i retten.

Hun fortsetter: «Når dere ser den fullsatte retten her i dag, så ser dere at Vikernes’ meninger har stor betydning. Han har et stort publikum og påvirkningen hans er enorm. Men det er ikke plass til slikt hat i en republikk som Frankrike, der folk skal leve sammen i toleranse og fred».
 

- Kjenner meg ikke igjen

Varg Vikernes benekter sjøl i retten at han har skrevet eller publisert hatefulle ytringer mot jøder og muslimer på sin blogg på internett. Dommeren sier at Vikernes har oppfordret leserne sine til å lese Min Kamp av Hitler, noe tiltalte benekter.

- Jeg kjenner meg ikke igjen. Jeg har sjekket hva som har skrevet, men jeg fant ingen henvendelser til hva som ble sagt nå. Dette er noe som er fabrikkert, sier Vikernes på norsk, som igjen blir oversatt av hans tolk.

Dommeren sier Vikernes har skrevet at «jødene er problemet, og at Hitler aldri har drept jøder, men beskyttet Europa».

- Jeg kjenner ikke igjen det du sier nå, svarer Vikernes.

Påtalemyndighetene la i går ned påstand om fire til seks måneders betinget fengselsstraff, samt en bot på 5000 Euro. Dommen vil falle 8. juli.

Advokat: – Skandale

Vikernes’ advokat, Julien Freyssinet, sier til Dagbladet at han mener at rettsaken mot hans klient er en «skandale».

- Påtalemyndighetene har kun tatt bilder av internettsida til Vigernes, men de har ikke sjekket fra hvilken maskin informasjonen er publisert, eller når det ble gjort. De konsentrerte seg om å sikte ham for terror, og forsøker nå å berge seg sjøl. Min klient sier at han ikke har publisert uttalelsene de viser til i retten, og mangelen på bevis må komme tiltalte til gode, sier Freyssinet.

Vikernes utdyper overfor Dagbladet:  

- Det de legger fram som bevis, er ting som jeg ikke har skrevet, men som de har produsert, enten selv eller har fått anonyme kilder. Det er kanskje de samme anonyme kildene som gjorde at jeg ble arrestert for terrorisme i utgangspunktet, sier Vikernes, som mener det er “åpenbart” at noen er etter ham.

Men påtalemyndighetene viste til ting som var på datamaskina di, som jødeuttalelsene, sier Dagbladet.

- Ja, men jeg har jo veldig mange forskjellige ting på datamaskina mi. Det betyr jo ikke at jeg har skrevet det. Jeg laster ned veldig mye forskjellig på datamaskinen, og jeg har flere rollespill, masse bøker.. Men det betyr jo ikke at jeg har skrevet alt sammen, sier han.

- Men mener du at europeere er av høyere rang av andre?

- Det sier jeg ikke, jeg sier at alle har rett på sitt eget land, uansett hvem de er og hvor de bor. Så enkelt er det, sier Vigernes, og viser til at han ikke er nynazist, men odalist.

Så er tida tydelig ute. Han vil inn til sine egne, som er inne og venter.

- Takk. Alt jeg står for, finnes på bloggen min.  

Fire våpen

Saken mot Vikernes i Frankrike starta ved morgengry 16.juli i fjor – da Vikernes og kona ble vekket av politiet og satt i varetekt, mistenkt for planlegging av terrorhandlinger.

Mistanken var blant annet begrunnet i at Vikernes kone på kort tid hadde kjøpt fire våpen.  

Mistanken ble raskt droppet og begge ble satt fri. Saken har likevel fått etterspill, da det franske politiet gikk Vikernes’ blogg nærmere etter i sømmene.

Drapsdømt

Vikernes (41), også kjent under navnet «Greven» og artistnavnet «Count Grishnackh», var en markant skikkelse i det norske og internasjonale black metal-miljøet på nittitallet, blant annet som bassist i bandet Mayhem.

I 1993 ble han dømt til 21 års fengsel for drapet på bandkollega Øystein Aarseth, tre kirkebranner, én brannstiftelse og flere tyverier. Han ble prøveløslatt i 2009 etter 16 år i fengsel.

Wednesday, June 4th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments