- Jeg er ikke så kynisk

BERLIN (Dagbladet): – Jeg har laget ganske kyniske filmer, innrømmer skuespiller og regissør George Clooney.

- Men jeg er ikke så kynisk som filmene mine. Derfor ville jeg lage noe annet, noe som minnet meg om filmene jeg elsket da jeg vokste opp.

Clooney har regissert og spiller hovedrollen i «The Monuments Men», en krigsfilm som handler om det grånende ekspertteamet som ble sendt bak fiendens linjer for å berge kunstverk som var falt i nazistenes hender.

Med seg har Clooney, som også er en av manusforfatterne, et stjernelag som omfatter Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Hugh Bonneville og Cate Blanchett. Clooney leste en bok om ekspertteamet for tre år siden, og ble inspirert.

- Helt rått

- Det var en uvanlig historie, en jeg ikke kjente til fra før, sier han.

- Og den handlet om mennesker som gjorde noe unikt i kunsthistorien. For første gang lot seierherren være å beholde krigstrofeene. De ble gitt tilbake til der de kom fra.

I november ble historien om nazistenes kunsttyverier brakt frem i medienes søkelys, da mer enn 1 400 malerier ble funnet i en leilighet i München etter å ha vært borte i over åtti år – antagelig beslaglagt av nazistene under påskudd av at det dreide seg om «degenerert» kunst. 

- Det var helt rått, det som skjedde i München, og det er en historie som kommer til å dukke opp flere ganger i fremtiden, sa Clooney.

- Jeg er bare glad den er en del av den offentlige samtalen igjen.

Fantaseres om

Tidligere har Clooney laget samfunnsengasjerte filmer som «Good Night and Good Luck» og «The Ides of March», sportsfilmen «Leatherheads» og gangsterfilmen «Confessions of a Dangerous Mind».

At han også har en annen funksjon i populærkulturen ble påpekt av en kvinnelig meksikansk journalist, som under møtet med pressen grep mikrofonen og sa at Clooney måtte være klar over at han var et objekt for forskjellige fantasier og «bra for den mentale helsen» til et stort antall kvinner.

- Jeg tror vel ikke det var noe spørsmål du stilte meg nå, var Clooneys respons.

Den politisk engasjerte skuespilleren ble også spurt om hva han tenkte om situasjonen i Sør-Sudan. Clooney var en utvetydig støttespiller for selvstendigheten til verdens nyeste nasjon. Landet løsrev seg fra Sudan i 2011, men har vært plaget av indre stridigheter.

Støtter Sør-Sudan

- Det var veldig viktig at de fikk selvstyre, sier Clooney.

- Så hadde de et valg, og nå har de alle problemene som dukker opp for et nytt land. De er ikke i en god situasjon nå. Det er litt som med Egypt, der de som stod sammen om å velte et regime, plutselig husket at de ikke likte hverandre i utgangspunktet. Men det internasjonale samfunnet burde stille opp mer for Sør-Sudan. jeg er stor optimist på deres vegne. 

Saturday, February 8th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments