- Jeg besøker graven til min datter hver eneste dag

BERGEN (Dagbladet): I ettermiddag landet Kristina Sviglanskaja fra Litauen, moren til avdøde Monika (8), på Bergen lufthavn, Flesland.

Det er nå gått én uke siden mor Sviglanskaja fikk den gledelige beskjeden fra sin bistandsadvokat, Stig Nilsen, om at omstendighetene rundt datterens død vil bli undersøkt på nytt og at saken ble gjenåpnet av politiet i Hordaland.

Endelig går hun noen lysere dager i møte.

- Akkurat nå går det bra, og jeg er lykkelig over at noe nå endelig har skjedd med denne saken. Selv om den siste uken har vært spesiell for meg, sier Kristina Sviglanskaja til Dagbladet.

- Sjokkert

Kristina forteller at hun ble sjokkert da advokat Nilsen forrige tirsdag ringte henne og fortalte at saken nå skal etterforskes på nytt.

- Først ble jeg sjokkert over at politiet faktisk skulle gå gjennom dette på nytt fordi jeg aldri trodde at dette kom til å skje. Samtidig er det jo umulig å ikke bli glad når man får en slik nyhet som dette. Jeg har slitt en stund nå, sier hun.

Sammen med blant annet Kripos-topp Asbjørn Hansen har de jobbet for å få saken gjenåpnet siden den ble henlagt i 2012.

- Jeg mener de burde ha gjenåpnet denne saken tidligere. Fordi politiet har ikke gjort alt rett, slik som de skal gjøre, men alle kan gjøre feil. Nå er saken heldigvis gjenåpnet, og jeg stoler på at politiet nå gjør det rette, sier Kristina til Dagbladet.

Kristina er nå i Norge for å gå gjennom en rapport sammen med Spesialenheten for politisaker.

Onsdag skal hun i avhør med etterforskningsgruppen i Kripos, og torsdag skal hun gå gjennom Kripos-rapporten før hun reiser hjem til Litauen igjen, hvor hun har bodd de siste årene.

- De neste dagene blir det en gjennomgang med Kristina og jeg. I tillegg vil det bli noen nye avhør, naturligvis, sier Kristinas bistandsadvokat ,Stig Nilsen, til Dagbladet.

- Tøff tid

Mor Sviglanskaja bor nå i Litauen, men pendler til Norge for å jobbe, fordi hun har en samarbeidsavtale gjennom jobben hennes i fiskeindustrien.

- Jeg elsker Norge, og liker mer veldig godt her. Så det kommer jeg til å fortsette med, sier hun.

Lille Monika, som bare ble åtte år, er gravlagt i hjemlandet Litauen.

- Jeg besøker graven til min datter hver eneste dag. Det er tøft, men hva skal jeg si? Jeg lever fortsatt og gjør det jeg kan for at hver dag skal bli den beste, sier hun.

Skryt til advokaten

Hun ønsker å takke sin advokat Stig Nilsen som har stått på for å saken gjenopptatt. Som Dagbladet avslørte tidligere denne uka, har han jobbet for 100 000 kroner, gratis med denne saken.

- Han har vært en utrolig stor støtte i denne saken, og jeg må takke han for alt han har gjort for meg, sier Sviglanskaja.

Nilsen på sin side ønsker bare at rettferdigheten kommer fram.

- Jeg setter selvsagt pris på samarbeidet mellom Kristina og jeg. Men det viktigste i denne saken er at vi får fram sannheten, derfor har jeg jobbet så hardt med dette, sier Nilsen til Dagbladet.

Tidligere dømt

Den etterhvert intrikate saken begynte da Monika ble funnet død i sin sokkelleilighet i Sund, 14. november 2011. Hennes ekssamboer, en 32 år gammel mann fra Litauen, er siktet for forsettlig drap etter nye DNA-treff.

32-åringen er tidligere dømt for ran, vold og utpressing. Mannen ble to dager etter pågripelsen innlagt til psykiatrisk observasjon ved Sandviken sykehus i Bergen.

Det var på vegne av moren at bistandsadvokat Nilsen anmeldte politiet i Hordaland til Spesialenheten for politisaker.

Mor Sviglanskaja og advokat Nilsen ønsket saken gjenopptatt blant annet etter konklusjoner i en rapport fra tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen.

Spesialenheten for politisaker skal blant annet avhøre enkeltpersoner i politiet for å finne ut om noe straffbart har skjedd under etterforskningen av dødsfallet til åtteåringen.

Monday, October 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments