Jazzlegende er død

Charlie Haden er død etter lang tids sykeleie. 

Haden, som ble 77 år gammel, gjorde seg først bemerket som bassisten i Ornette Colemans klassiske kvartett på 50-tallet.

Han spilte på album som «Free Jazz» og «The Shape of Jazz to come», et album som virkelig innfridde det tittelen lovet. Coleman-kvartettens arbeid er blitt en helt avgjørende inspirasjon for utallige jazzmusikere siden. 

- Charlie kunne ta mer plass

- Han var en mer melodisk bassist. Haden fikk bassen til å synge mer enn andre bassister som var mer komporienterte, sier bassist Adrian Fiskum Myhr til Dagbladet.

Myhr trekker frem låta Coleman-låta «Lonely Woman» som en god inngang til Colemankvartettens arbeid. Bandet var et av de første store jazzbandene uten et akkordinstrument i besetningen. Det ble avgjørende, sier Myhr. 

- Det løste opp måten å spille på. Charlie kunne da ta mer plass, spille mer harmonisk og av og til ta rollen til akkordinstrumentet. Han var en mester i å bevege seg mellom de forskjellige rollene instrumentene har i et band, sier han.

- Han kunne spille melodiske soloer som en blåser, spille akkorder som en pianist, men også såklart fylle bassens funksjon. Han spilte alltid med et utrolig fokus og i stedet for å briljere med virtuositet la han vekt på enkle melodier og på en varm og lyrisk sound, avslutter han.  

- En gigant

Musikkjournalist Christopher Monsen skriver til Dagbladet at det er utrolig trist å høre om Hadens bortgang. 

- Han var en gigant, en brilliant og særegen musiker, og etter det jeg har hørt fra folk som har vært heldige nok til å ha møtt ham, en ydmyk og særdeles vennlig mann.

Monsen sier at Hadens innflytelse på jazzen knapt kan undervurderes.

- Som toneangivende medlem av Ornette Colemans kvartett på slutten av 50- og begynnelsen av 60-tallet, var han meget delaktig i videreutviklingen av jazzen som uttrykk. I og med Colemans demokratiske prinsipp som oppfordret til og gav hans medmusikere større medvirkningskraft og musikalsk frihet, ble også Haden mer enn kun en sidemann i kvartetten, skriver Monsen.

- Hans kraftige men varme basstone var like ofte i forgrunnen som den var musikkens hjerte og drivkraft, og på en og samme tid frilynt, dyptpløyende og pulserende.

Bred karriere

 
På 70-tallet var han sammen med Carla Bley leder av Liberation Music Orchestra, et stort ensemble som spilte politisk ladet frijazz.

Siden er ble det utallige plater – Haden streifet innom alt fra bluegrass til latin gjennom karrieren sin. Han rakk til og med å legge kontrabass på Becks klassiske plate «Odelay».

Hadens arbeid siden tiden med Coleman, som musiker, komponist, bandleder og sidenman, har vist en musiker villig og dyktig nok til å forsere de sperrene enkelte setter opp mellom jazzens greiner, skriver Monsen.

- Han har vært både frenetisk vilter og ettertenksomt lyrisk, politisk radikal og hjerteskjærende følsom. Hans innflytelse på moderne jazzbassister er tydelig, både i spillestil og i den åpne tilnærmingen til musikken. Han har også inspirert punk- og rockemusikere (f.eks. Minutemen), og alltid har hatt et nært forhold til bluegrass, avslutter han. 

Musikerfamilie

Haden etterlater seg en kone, tre døtre og en sønn. Alle barna har gått i farens fotspor.

Josh Haden gjorde anstendig suksess med bandet Spain på 90-tallet. Petra Haden har blant annet spilt fiolin med Foo Fighters og Queens of the Stone Age, mens både Tanya Haden og Rachel Haden har spilt i flerfoldige band. 

Friday, July 11th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments