- Janukovitsj, du vil ende som Kadhafi. Denne skjebnen venter deg, din parasitt

(Dagbladet): Allerede torsdag morgen ble våpenhvilen fra kvelden før brutt, og skudd gjaller nå nok en gang i Kiev sentrum.

Russia Today melder at bevæpnede demonstranter ved Uavhengighetsplassen har tatt over et hotell, og skyter mot sikkerhetsstyrkene fra hotellets vinduer.

Samtidig har den ukraniske avisa Kiev Post publisert bilder av skarpskyttere på flere tak like ved protestleiren. Flere falne demonstranter er dessuten observert.
  

Hatet tiltar

Kommandorop og kampslagord ropes ut gjennom høyttaleranlegg, og røyken ligger fremdeles tett over sentrum av byen. Samtidig tiltar   hatet mot Ukrainas president Viktor Janukovitsj seg opp.

Nyhetsbyrået AP melder at den opposisjonelle parlamentarikeren Oleh Lyashko i en tale til tusten protestanter skal ha advart Janukovitsj om at han setter seg selv i fare – om han ikke gir seg etter demonstrantenes krav.

- Janukovitsj, du vil ende som Muammar Kadhafi. Denne skjebnen venter deg, din parasitt, om du ikke stopper å drepe folk. Husk dette, diktator, sa han i går.

Kadhafi ble som kjent drept under opprøret i Libya i 2011. 

Flere medier rapporterer torsdag morgen  og formiddag om voldsomme gateslag. Kyiv Post melder blant annnet at opprørene skal ha tatt mer enn 50 politifolk til fange.     

Sky News’ korrespondent rapporterer at han selv har sett skudd bli avfyrt – tross våpenhvilen som ble erklært i går kveld. TV-bilder viser skadde som bæres vekk på bårer.

Torsdag morgen medte dessuten Kyiv Post at det har vært flere eksplosjoner og skudd på Uavhengighetsplassen, der slaget mellom demonstrantene og politiet står. Brannbomber haglet i dag morges over politiet, som skjøt tilbake med somgummikuler og tåregass. Nå skal politiet ha trukket seg tilbake, og demonstrantene bygger på barrikadene sine.     

«Kan det være historiens korteste våpenhvile?» spør den ukrainske avisa.

Våpenhvilken ble nok brutt bare få timer etter at den var inngått.

Flere hundre væpnede demonstranter angrep ifølge NTB sikkerhetsstyrkenes sperringer rundt Uavhengighetsplassen i Kiev i dag morges.  Natt til onsdag stormet opprørspolitiet demonstrantenes leir på den samme plassen, hvorpå minst 26 personer skal ha mistet livet.  

Ti sivile drepte

Ifølge nyhetsbyrået AP er det offisielle dødstallet etter de blodige sammenstøtene de siste dagene nå oppjustert til 28. Men det er grunn til å tro at tallet vil stige. 

Øyenvitner skal ha sett skarpskyttere på takene like ved protestleiren. Reuters rapporterte tidligere i dag at ti sivile døde på bakken. .

Reportere fra avisa Kyiv Post skal ha observert til sammen 28 døde på tre forskjellige steder på Uavhengighetsplassen bare i dag tidlig. I tillegg varsler legepersonell at ytterligere sju døde skal være på vei til Hotel Ukraina, som ligger ved plassen. De fleste av dem skal være skutt.

Reuters har hittil meldt om 15 døde, mens den ukrainske avisen Kyiv Post melder minst 35 drepte. Ingen tall er bekreftet.

Meldingene om de observerte skarpskytterne og de mange skuddrepte står i motstrid til myndighetenes påstand om av politiet ikke skyter med skarpt.

Våpenhvile

Ukrainas president Viktor Janukovitsj og opposisjonen i landet ble onsdag kveld enige om det de kalte en våpenhvile – som nå ser ut til å være brutt, bare noen timer etterpå.

- Jeg håper at våpenhvilen holder, men på sikt er regjeringen ansvarlig for at det innsettes en form for samlingsregjering, sa USAs president Barack Obama under et møte i Mexico onsdag.

Han sa – da – at han tror en samlingsregjering i sin tur kan bane vei for nyvalg.

Vil fortsette offensiven

Høyrefløyen i den ukrainske opposisjonen sa torsdag morgen at de nekter å anerkjenne den skjøre våpenhvilen.

- Vi vil ikke undertegne noen avtale. Vi vil fortsette offensiven for et folk som er i ferd med å våkne, sier leder for organisasjonen Høyresektoren – en høyreekstrem opprørsgruppe – til Russia Today.

Gruppa har vært sentral i kampene som har rystet verden.

Tidligere har Høyresektoren erklært at de vil rive ned fundamentet som den ukrainske staten er bygget på – for så å gjenreise landet slik de ønsker. Grupperingen ønsker ikke at Ukraina skal bli med i EU, i motsetning til de fleste andre motstandsaktørene.

Thursday, February 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments