Jakter Lime-penger i ferieparadis

(Dagbladet): Store kontantbeløp i plastposer, antatte stråmenn i selskapsregistrene, svart arbeidskraft og mulig hvitvasking skal være noen av funnene så langt i den økonomiske delen av Lime-etterforskningen.

Den pågår parallellt med at etterforskerne leter etter mulige tvangsarbeid-ofre blant utlendingene uten oppholdstillatelse som ble funnet under ransakinger i flere osloleiligheter i forrige uke.

Pengestrømmer til utlandet

I tillegg til at noen av de siktede har investert eller brukt mye penger i Norge, mener politiet at millionbeløp i påstått kriminelt utbytte også har havnet i utlandet. 

- Etterforskningen har pågått en god stund, og jeg kan bekrefte at vi jobber med å klarlegge eierskap til objekter også i utlandet og pengespor dit. Vi mistenker at verdier er ført ut av Norge, men jeg vil av hensyn til etterforskningen ikke gå inn på bestemte land eller andre opplysninger rundt dette, sier påtaleansvarlig Åsmund Yli ved Romerike politidistrikt, til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere hvor langt myndighetene har kommer i arbeidet med å sikre kontroll over eiendommer, kjøretøy, bankkontoer og andre verdier som så langt er kartlagt i saken.

- Men det er en uttalt målsetning å straffe de involverte økonomisk ved en eventuell dom for den type arbeidslivskriminalitet vi mener å se i denne saken. Det er derfor viktig å sikre verdier med tanke på inndragning, sier Yli.

Sjekker tyrkiske kontoer

Den uoversiktlige privatøkonomien i Hussain-familien står sentralt i etterforskningen, og noen av politiets undersøkelser i utlandet dreier seg om eiendomskjøp de siste årene som knyttes til de siktede brødrene Sajid eller Sajjad, eller deres slektninger. Dette gjelder blant annet Tyrkia, etter det Dagbladet erfarer.

Én konkret leilighet er registrert på navnet til moren i familien, i det nybygde boligkomplekset Crystal Park i Cikcilli utenfor middelhavsbyen Alanya. Ifølge skjøtet ble leiligheten kjøpt 07.11.2013. Det skjedde i så fall to måneder etter at kvinnen ser ut til å ha fått overført minst ett stort beløp til sin tyrkiske konto fra Proscan AS. Det er et selskap sønnen Sajjad Hussain eide halvparten av fram til en konkurs i vinter.

I tillegg opplyser kilder at også andre i familien, via en tyrkisk eiendomsmegler, skal ha kjøpt andre leiligheter i det samme boligkomplekset. Dette har så langt ikke lyktes Dagbladet å få skriftlig dokumentert eierskapene til disse boligene.

Politiet undersøker også sporene etter store beløp som skal ha havnet i Pakistan, der mange av de siktede også har fastboende slekt.

Dyre biler

Et av etterforskernes mål blir å koble alle pengestrømmer til enkeltpersoner, for så å veie dette opp mot hver enkelts lovlige, innrapporterte inntekter. Dagbladet har tidligere skrevet at Hussain-foreldrene er siktet for å ha oppbevart eller fått overdratt mange hundre tusen kroner som forbindes med sønnenes forretningsdrift.

Før menneskehandel-saken ble kjent hadde Sajjad Hussain allerede en langvarig skattegranskning hengende over seg etter en fire år gammel razzia i butikker han drev som Joker- og Spar-filialer fram til 2010. Skattekrim-enhetens eksperter konkluderte i mars i år med at Sajjad Hussain  – som blant annet eide en rekke utleieleiligheter i Oslo og tre belånte millionbiler av merkene Jaguar og Porsche Cayenne – alene må ha hatt tilgang på store skjulte inntekter i en årrekke.

Men i Lime-saken er de antatte hovedmennene foreløpig ikke siktet for økonomiske forhold utover menneskehandeldelen. Andre siktee knyttes til helerier og bedragerier.

- Gründer

Sajjad Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, understreker at politiet ikke kan gå ut fra at det ligger noe kriminelt eller uregelmessig bak selv om Lime-lederne skulle ha håndtert store pengebeløp personlig.

- Man må ha i mente at min klient er gründeren av en større dagligvarekjede, og i likhet med andre dagligvaregründere har han selvsagt hatt både formue og inntekt uten at det er noe hokus pokus med det. Nå handler ikke siktelsen om hans privatøkonomi, men om politiet likevel skulle ha spørsmål om hans økonomiske situasjon, har han ikke noen problemer med å redegjøre for det, sier Elden.

Hussain-morens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, har tidligere gitt uttrykk for at kvinnens dårlige kunnskap om økonomi kan ha blitt utnyttet av andre.

- I den grad det har vært større transaksjoner på hennes konto eller lignende, er det et åpent spørsmål om hun har hatt kunnskap om det selv og om hun i det hele tatt har hatt forutsetninger for å vite hva som har foregått. Dette er en eldre kvinne uten skolegang, sa Furuholmen til Dagbladet i forrige uke.

Også faren, de andre siktede i familien og de øvrige pågrepne nekter straffskyld, så langt Dagbladet kjenner til.

Tuesday, September 16th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments