Israel:Har ikke annet valg enn å fjerne Hamas

(Dagbladet): Skrikene fra et barn tett på og sirenelyd fra en nyankommet ambulanse med åpen dør inn til katastrofemottaket på det største sykhuset i Gaza by skjærer gjennom når lege Mads Gilbert tar telefonen fra Dagbladet klokka 23.15 lokal tid torsdag kveld.

- Dette kan bli jævlig stygt. Allerede klokka 16 i ettermiddag var det flere drepte palestinere enn under den forrige israelske bakkeinvasjonen i 2012. Da var det offisielle tallet 192 døde. Noen timer før aksjonen i kveld var det 235 døde, sier Tromsø-legen på telefonen.

Han sorterer pasienter og sender videre etter skadeomfang, prater med Dagbladet på telefon og innimellom med Al Jazeera og fem andre arabiske tv-stasjoner som sender direkte fra inngangen til sykehuset.

Israel: – Ikke noe valg

Vestlige journalister er ifølge Gilbert i kveld blitt advart om å holde seg inne på hotellet.

- Operasjonen skjer fordi vi ikke har annet valg enn å fjerne trusselen fra Hamas, sier talsmann Bjørn Hermann i det israelske forsvaret (IDF) til Dagbladet.

Gilbert, som  jobber på Gaza-sykehuset sammen med blant andre kiriurg Erik Fosse, mener at taktikken til israelske styrker, før bakkeinvasjonen, skiller seg ut fra den forrige storkonflikten på ett vesentlig punkt.

- Nå har israelerne kjørt hardere på kollektiv avstraffelse av familier der de mener at enkeltmedlemmer er tilknyttet Hamas. De fire fetterne som som ble drept onsdag mens de spilte fotball, er ett eksempel. I dag skjedde noe tilsvarende.

- En israelsk drone traff i ettermiddag en gruppe barn som lekte på et hustak. Tre jenter var døde da de kom hit, to andre var i live. De fem var kusiner, sier Gilbert.

Sykehuset der Gilbert og Fosse jobber, har plass til i alt 1100 pasienter, og det var 15 ledige senger for de mest alvorlige skadene da Dagbladet snakket med Gilbert på telefonen.

Mangler røntgenutstyr

- Helsevesenet her er godt drillet på slike situasjoner, og pasienter som overlever de livsnødvendige kirurgiske inngrepene, blir raskt sendt videre til andre sykehus. Men allerede nå begynner det bli mangel på reservedeler til utstyr. 

- Vi fikk for eksempel ikke tatt en livsvviktig CT-undersøkelse i dag av en gutt med skuddskade. Heldigvis fikk vi trillet ham videre til et annet sykehus før det var for seint, sier Gilbert foran ei lang arbeidsnatt.

Tallene han fikk oppsummert fra palestinske helsemyndigheter torsdag ettermiddag, viste at 1764 pasienter har fått sykehusbehandling under denne militæroffensiven. 521 av dem var barn og 323 kvinner.

Friday, July 18th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments