Israel om Gilbert: – En «Jekyll and Hyde»-figur

(Dagbladet): Medier i land som Russland, Storbritannia, USA og Frankrike gir god plass til nyheten om at Israel har nektet den norske legen og Israel-kritikeren Mads Gilbert innreise til Gaza.

Kraftig kost

Etter at han i oktober ble nektet å passere grenseovergangen Erez med henvisning til sikkerhetsgrunner, omtales han nå som blant annet «anti-israelsk», «marxist» og «modig».

Men også denne gangen er det i Israel at det kraftigste skytset hentes fram.

Ifølge BBC beskriver Emmanuel Nahshon, talsmann for det israelske utenriksdepartementet, Gilbert som en «Jekyll and Hyde»-figur som gjemmer seg bak en kappe av å være en humanitær lege.

Nahshon sier at det skal gjøres undersøkelser omkring Gilbert, og at beslutningen om å stenge ham ute nå skal gjennomgås.

- Har behandlet 11000

Mange internasjonale medier gir samtidig en grundig forklaring på hvorfor Gilbert har blitt en internasjonalt kjent og omstridt person etter sine mange reiser til Gaza for å gi palestinerne legehjelp.

Den russisk-finansierte, internasjonale TV-kanalen RT skriver at Gilbert ifølge ham selv har behandlet rundt 11000 palestinere siden han først kom til regionen i 1981, og at han ble kjent under konflikten i 2008 da vestlige journalister ble nektet adgang.

Flere medier, blant annet britiske Independent, nevner brevet han skrev i Lancet i august i år, hvor han kalte de israelske angrepene mot Gaza denne sommeren for en «massakre». Omtrent 2200 palestinere mistet livet.

Brevet førte til ramaskrik spesielt i Israel, da det kom fram at to medforfattere hadde støttet publiseringen av en anti-semittisk video.

- Anti-israelsk aktivist

Det var VG som først meldte om utestengelsen av Gilbert. Senere har en talsperson for Israels hær sagt at utestengelsen ikke er for livstid.

Nå trekker en rekke internasjonale medier også fram Gilberts uttalelser til Dagbladet etter terrorangrepet mot World Trade Center i 2001, hvor han under visse omstendigheter støttet et terrorangrep mot USA.

Israelske Arutz Sheva, eller Israel National News, drar virkelig til og kaller Gilbert for en lege med en «lang historie som en anti-israelsk aktivist» som har besøkt den angivelige «terror-høyborgen» Gaza i 30 år.

Saturday, November 15th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments