Israel forbereder seg på opptrapping: Jeg vet ikke hva vi venter på

(Dagbladet): Flyalarmen har gått av i flere israelske byer i dag – også så langt nord som Jerusalem og Tel Aviv. Men i disse storbyene var det falsk alarm, og politiet har opplyst at byene ikke var i fare, melder Reuters.

Krafting eskalering

Bare i dag har over 85 raketter blitt skutt fra Gazastripa mot Israel. Det er i seg selv en kraftig eskalering, for ifølge den israelske hæren har det blitt skutt mer enn 220 raketter siden 12. juni.

35 av rakettene som ble avfyrt i dag ble skutt opp i løpet av bare noen minutter, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Hamas’ væpnede fløy opplyser selv at rakettene ble skutt mot Netivot, Ashkelon, Ashdod og Ofakim i Israel som svar på israelsk aggresjon mot palestinerne. Det er ifølge Reuters første gang Hamas påtar seg ansvaret for rakettangrep siden krigen i 2012.

Samtidig melder israelerne at de er klare for en opptrapping av konflikten, og har kalt inn 1500 reservesoldater.

- Forsvaret forbereder seg på en eskalering av konflikten, sier oberstløytnant Peter Lerner.

- Uholdbar situasjon

Statsminister Benjamin Netanyahu har bestemt at de vil øke antall luftangrep mot Gazastripa, men har hittil ikke avgjort om det skal iverksettes en offensiv på bakken, ifølge Reuters.

Netanyahu har tidligere sagt at han vil gjøre det nødvendige for å skape ro sør i Israel, men har vært forsiktig med å gå inn i en videre konflikt med Hamas.

Landets utenriksminister Avigdor Lieberman har imidlertid gått et skritt lengre på en pressekonferanse.

- Det er uholdbart med en situasjon der en terrorgruppe har hundrevis av raketter som de kan bruke når de vil. Det har vært foreslått at vi bør vente… men jeg vet ikke hva vi venter på.

- Må betale

Dagens opptrapping skjedde etter at Hamas hevdet at seks av deres medlemmer ble drept i et israelsk luftangrep i dag. Dette har Israel benektet.

Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri beskylder Israel for å stå bak en stor eskalering, og truer samtidig med hevn.

- Israel må betale prisen, sier han.

Samtidig ble seks arrestert av israelsk politi i går mistenkt for medvirkning til drapet på 16 år gamle Mohammed Abu Khudair den 2. juli.

Tre av dem tilstår forbrytelsen, ifølge en kilde tett på etterforskningen.

- Tre av de seks mistenkte som er i varetekt, har innrømt å ha drept og brent Mohammed Abu Khudair. De har rekonstruert forbrytelsen for etterforskerne, sier kilden, som ønsker å være anonym, til nyhetsbyrået AFP.

I etterkant av drapet på Khudair har det vært voldsomme sammenstøt i Øst-Jerusalem og flere arabiske byer i Israel.

Monday, July 7th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments