IS-talsmann bekrefter at al-Baghdadi er skadd

(Dagbladet): Abu Mohammad al-Adnani, talsmann for Den islamske stat (IS) bekrefter på sin Twitter-konto at terrorgruppas leder og verdens kanskje farligste mann, Abu Bakr al-Baghdadi, ble skadd i et amerikansk bombeangrep.

Ifølge Expressens Kassem Hamadé, som først gjenga meldinga, skriver al-Adnani at IS «ber til Gud om at han kommer seg raskt».

Bombeangrep

Den amerikanskledede koalisjonen rettet fredag kveld et luftangrep mot en bilkolonne nord for Mosul som man antar var en samling med flere IS-ledere. Det bekrefter en talsmann for amerikanske myndigheter overfor nyhetsbyrået Reuters.

Den arabiske tv kanalen al Arabiya meldte i går at al-Baghdadi er kritisk skadet. De viser til at lokale stamme-kilder som bekrefter dette. Minst 15 skal ha blitt drept og over 30 skadd i angrepet.

Det var ti biler i kolonnen, men amerikanerne sier det er uklart om leder for opprørsgruppa Den islamske staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, var til stede blant IS-lederne.

Religiøs lojalitet

Jihadist-lederen ble født i byen Samarra nord for Bagdad i 1971 og har utdanning innen islam-studier ved et universitet i hovedstaden.

- Han var aktiv i al-Qaida i Irak, forløperen til IS. Vår vurdering er at det ikke er strid om lederskapet i ISIL. Det er en hierarkisk organisasjon med ham på toppen, og et lederskap som lojalt følger opp de beskjedene som han gir. I sånne organisasjoner blir man leder ved kombinasjonen av ideologisk, religiøs lojalitet, og ved å dokumentere følgene av operasjoner han har vært involvert i og beordret, sa generalløytnant Kjell Grandhagen, leder for E-tjenesten, til Dagbladet i august.

- Hvordan er dette hierarkiet?

- Vi har begrenset innsikt i dette, men det er en begrenset gruppe rådgivere rundt al-Baghdadi som er hans nærmeste, som han leder organisasjonen gjennom og som ivaretar de forskjellige funksjonene i dette kalifatet. Etter at kalifatet ble erklært har de iverksatt en del tiltak som går på statslignende funksjoner — justisvesen etter shariaregler, ivaretagelsene av deres økonomiske aktiviteter, kontroll av grensene de har opprettet og andre funksjoner — den humanitære situasjonen og helsevesenet.

Dagbladet kommer med mer.

Sunday, November 9th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments