Iraks statsminister nekter å gå av etter USA-press

Presset mot Iraks statsmnister Nouri al-Maliki øker fra dag til dag. I ettermiddag måtte en talsmann for Maliki si at statsministeren ikke vil trekke seg som en betingelse for amerikansk hjelp til å slå ned det sunni-ledete opprøret som er i ferd med å rive Irak i filler.

Malikis tid er ute

Den irakiske regjeringen er desperat for å få hjelp i krigen som de har tapt hele tida siden ekstremistene i Den islamistisle staten Irak og Levanten, ISIL, erobret Iraks nest største by Mosul for halvannen uke siden. Siden har de tatt by etter by, står seks mil utenfor hovedstaden Bagdad, og slåss nå om kontrollen over Iraks største oljerafineri Bariji.

Utenriksminister Hoshyar Zebari ba i går åpent om amerikansk hjelp til å bombe ISILs framrykkende styrker i et intervju på TV-stasjonen  al-Abariya.

Men I USA krever både republikanerne og demokratene at statsministeren må trekke seg hvis USA skal hjelpe det desperate regimet i Bagdad med bomber og etterretning. Den demokratiske lederen av Senatets etterretningskomte, den mektige Dianne Feistein, sier rett ut at Malikis regjering «må gå hvis du skal få noen forsoning». Den republikanske veteranen i Senatets utenrikskomite, John McCain, har bedt president Barack Obama om å bruke fly til å bombe ISILs stillinger, «og gjøre det helt klart at Malikis tid er ute».

Splittende

Shia-muslimen Maliki beskyldes fra mange hold for å være mer splittende enn samlende, og han har nesten ingen sunnier i regjeringen. Han gjorde et dårlig valg i april i år, og har ennå ikke greid å samle noe stabilt parlamentarisk flertall bak sin regjering. Den faktiske krigen som nå herjer gjør det ikke lettere å danne noen regjering, verken for Maliki eller for noen andre.

Det hvite hus har ikke eksplisitt tatt til orde for at Maliki må gå, men det er liten tvil om at også Obama helst ser at Maliki trekker seg. Talsmann Jay Carney sier at enten den irakisne statsministeren er Maliki eller ikke, så vil USA «aggressivt forsøke å overbevise den lederen om behovet for å avvise sekterisk styring». Formuleringen er en direkte hentydning til hvordan Maliki har styrt Irak.

Obama har sagt at alle kort er på bordet i det som i realiteten allerede er den irakiske borgerkrigen. Men ifølge The Guardian er det ikke snakk om noen umiddelbar bombing. Imens undergraves Malikis posisjon fra dag til dag med dårlige nyheter fra fronten.

Thursday, June 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments