- Iphone vil bli de pedofiles telefon

(Dagbladet): FBI-direktør James B. Comey går i harde ordelag ut og kritiserer teknogigantene Apple og Google. Grunnen er at det blir umulig eller svært vanskelig for politiet å få ut krypterte data fra selskapenes mobile enheter med de nyeste operativsystemene, skriver Washington Post.

- Jeg kan ikke skjønne hvorfor selskaper åpenlyst vil markedsføre noe som gjør det mulig for folk å unndra seg loven, tordner han.

Viktige filer

Sterke ord, men FBI – og andre politietterforskere har grunn til å være frustrert. Apples nye operativsystem (OS) IOS 8, som ble lansert forrige onsdag, kommer med et krypteringssystem som skal gjøre det umulig for andre enn kodebesitteren – brukeren – å få ut dataene; ikke engang Apple kan få tilgang.

Google svarer raskt med en liknende funksjon i deres neste OS, Android L, skriver ITavisen.

Fra teknoselskapenes side er krypteringen et vern for brukeren, mot å bli overvåket av kriminelle eller myndigheter. Men sistnevnte er altså ikke spesielt fornøyd med ikke å få tilgang til smarttelefondata, f.eks. i forbindelse med terrorforebygging eller etterforskning av barnepornoringer, der bilde- og meldingsfiler av åpenbare grunner er gull verdt.

– Det vil komme en dag da det vil bety en hel del for menneskers liv at vi får tilgang til disse enhetene, advarer FBI-sjef Comey.

Hans tordentale gir uttrykk for frustrasjon fra en rekke politiledere over hele USA.

- Iphone vil bli de pedofiles telefon, sier John J. Escalante, etterforskningsleder for politiet i Chicago, til Washington Times.

Avviser samarbeid

Apples toppsjef Tim Cook gjorde tidligere denne uka et stort poeng ut av hvor mye selskapet satser på personvern, spesielt i forhold til nettopp Google og Facebook.

Varsleren Edward Snowden publiserte i fjor dokumenter som skulle vise at dominerende teknoselskap som Microsoft, Apple, Google, Facebook og Skype, samarbeidet med den amerikanske sikkerhetsmyndigheten (NSA) for å hjelpe sistnevnte med tilgang til data via programmet PRISM.

Påstanden om at myndighetene har ei «bakdør» inn i selskapenes servere, ble bryskt tilbakevist, bl.a. av Apple, som framholdt at de setter personvern svært høyt og bare svært sjelden gir myndighetene tilgang til krypterte data – men da bare etter rettskjennelse.

Nå, med IOS 8, kan altså ingen andre enn brukeren selv få tilgang på dataene på mobile enheter – rettskjennelse eller ikke.

Selv om døra nå blir stengt til en rekke data, har det amerikanske politiet fremdeles et arsenal av andre metoder å få informasjon ut av en smarttelefon på; de kan avlytte samtaler, få ut samtalelogger fra operatørene og fastslå brukerens posisjon gjennom krysspeiling av mobiltårn. De kan også søke opp data lagret i nettskyer, samt installere spionprogrammer på telefonene.

Saturday, September 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments