- Ingen overraskelse om nazister står bak dette

(Dagbladet): Radikal Portal publiserer denne uka artikler der de vil avsløre den stadig mer populære nettsida Fyret.nu som nazistisk. Dette kommer i kjølvannet av langvarig overvåking av nettstedet og miljøet rundt.

Fyret er hyppig lest og delt på sosiale medier, mye på grunn av at de identifiserer volds- og seksualforbrytere med mørk hud. Ledelsen og redaksjonen er imidlertid anonym, og serveren befinner seg i utlandet.

Nettstedet har åpenbare koblinger til nazistiske organisasjoner som Svenskarnas Parti (tidl. Nationalsocialistisk Front) og publiserer oversatte artikler fra partiorganet Realisten.se (tidl. Den Svenske Nationalsocialisten). Realisten på sin side lenker til Fyret-artikler.

- Dette er et grovt eksempel på hvordan ekstreme politiske grupperinger fordekker sitt budskap, men likevel sprer grumset de står for, sier leder i AUF, Eskil Pedersen, til Dagbladet.

- Eget ansvar

Han er opptatt av at alle har et eget ansvar for innholdet i saker de sprer videre på nettet.

- Det er lettvint å la seg rive med og dele artikler på sosiale medier. Noe av det er uskyldig, men noe bidrar også til å spre et uriktig bilde av samfunnet, til å spre løgn og rasisme, sier han og fortsetter:

- Dette et relativt nytt fenomen. Nettet vokser, særlig de sosiale mediene, og det er en lav terksel for å påvirke og spre  holdninger. Alle har et eget ansvar for å tenke kritisk når man deler noe på nettet.

Leder for unge Venstre, Tord Hustveit, mener først og fremst at det er holdningene som kommer fram på Fyret.nu som er kritikkverdige.

- Det er ingen overraskelse om det faktisk stemmer at det er nazister som står bak Fyret.nu. Det er et nettsted som sprer løgner og vrir på sannheter for å få fram sin egen agenda – som er en ganske brun agenda, med et negativt syn på innvandring, sier Hustveit til Dagbladet.

- Sprer usannheter

- Derfor er det fint at Radikal Portal nå setter søkelys på nettstedet, og jeg håper det fører til at folk tenker seg om to ganger før de deler fra nettstedet, fortsetter Unge Venstre-lederen.

Fyret.nu ble nasjonalt kjent i fjor, da de meldte at Aspøy barneskole i Ålesund skulle erstatte de norske flaggene i 17. mai-toget med flagg fra barnas opprinnelsesland. Opplysningen skapte ramaskrik i norske nettfora – men stemte ikke med virkeligheten (NRK-lenke).

- Dette er et eksempel på hvordan nettstedet tyr til usannheter for å svartmale norsk innvandringspolitikk, sier Hustveit.

Han understreker at han respekterer Fyrets rett til å si hva de mener.

- Men når de kommer med løgner og halvsannheter, må vi som storsamfunn imøtegå dem, sier han.

Ingen Vær Varsom-plakat

Om seg selv skriver Fyret.nu følgende:

«Fyret er en uavhengig nyhetsside som skal gi leserne nyheter og vinklinger de ikke får gjennom vanlig media [sic] i Norge. Vi bryr oss ikke om journalistenes Vær Varsom-plakater, men gir den usensurerte sannheten.»

Hustveit mener nettstedet gjemmer seg bak en forklaring om at de er balanserte og seriøse, men at dette bildet ikke samstemmer med virkeligheten.

- Jeg er for ytringsfrihet, og mener det er greit at også ytterpunktene har egne nettsteder, men at vi må reagere når løgner presenteres som seriøs og balansert journalistikk, sier han.

- Stå for meningene

Han påpeker videre at ingen personer ønsker å vedkjenne seg at de står bak Fyret.nu. Av de to utpekte personene Dagbladet har snakket med, benekter en å ha noe med nettstedet å gjøre, mens den andre ikke ønsker å kommentere saken.

- Fyret.nu prøver å framstå som en seriøs nyhetsportal, men de følger verken Vær-Varsom-plakaten eller Redaktørplakaten. Jeg mener man må kunne stå for meningene sine når man går ut offentlig med dem, sier Unge Venstre-leder Hustveit, og får støtte av Eskil Pedersen.

- At de ikke står fram med navn, vitner om at det hele er veldig useriøst, og at de selv føler at det de skriver ikke tåler dagens lys, sier Pedersen.

- Ikke nazistiske

Fyret.nu skriver i dag at de benekter opplysningene som framkommer i Dagbladets artikkel, og at den er feilaktig.

- Fyret.nu er ikke et nazistisk nettsted. Vi som skriver på Fyret.nu, er ikke nazister. Fyret.nu har ingen tilhørighet til noen politiske organisasjoner eller partier. De personene som er hengt ut i artikkelen og på Radikal Portal står ikke bak Fyret.nu, skriver Fyret.nu.

Monday, January 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments