Ingen hjalp Matz da han falt sju meter i Oslo: En mann ristet på hodet og løp videre

(Dagbladet): Under en tur i skogen søndag kveld, falt Matz (14) omlag sju, åtte meter ned en fjellskrent. Han skrapet seg opp på steinene, pådro seg hjernerystelse og havnet bevisstløs på bakken ved lysløypa inn mot Mariholtet i Oslo.

Forslått og uten brillene og mobilen han hadde på seg før han falt, forsøkte gutten – som var alene på turen – å spørre forbipasserende om hjelp.

Ingen stoppet.

- Jeg får så vondt inni meg når jeg tenker på det. Jeg tenker på hvordan han hadde det. Jeg synes det er utrolig trist at ingen ville hjelpe ham, sier mamma Lisbeth Nyrud til Dagbladet.

- Ga opp å spørre folk

- Han tok kontakt med flere som jogga forbi, men én mann hadde sett på ham og rista på hodet og løpt videre. Og så kom en dame. Han prøvde å fortelle henne hva som hadde skjedd, men hun sa bare at han skulle komme seg til parkeringsplassen.

Heller ikke hun ville hjelpe fjortenåringen.

- Det tok 1,5 time fra han falt til han fikk hjelp. Han hadde gitt opp å spørre folk da en mann løpende forbi. Han snudde og løp tilbake.

Ville ikke la ham være

Joggeren hadde ikke med seg telefon, men tok med seg den blodige og haltende gutten til parkeringsplassen ikke langt unna. Der fikk han lånt en telefon og ringt til ambulansen.

- I mellomtida jogget mannen opp til meg, der vi bor, og sa ifra om at Matz var skadd. Han ville ikke la ham være igjen alene der nede, så han jogget ned igjen for å passe på ham til ambulansen kom.

Moren fikk skyss ned til samme sted, men siden hun i hui og hast måtte kaste seg inn i sønnens ambulanse, rakk hun bare si takk. Hun fikk ikke navnet på mannen som stoppet og hjalp sønnen. 

- Jeg har så lyst til å gi ham en blomst og takke ham, sier hun.

Lisbeth er rystet over at så mange valgte å gå rett forbi sønnen. Han blødde fra munn og ansikt.

- Ikke vanskelig å se

- Det var ikke vanskelig å se at han var forslått og trengte hjelp. For de som løp videre var det sikkert viktigere å jogge enn å hjelpe. Kanskje noen var redde for at han skulle gjøre dem noe. I så fall er det utrolig trist at det har blitt slik. Han kunne hatt indre skader, sier moren.

I går la hun ut en oppfordring på sin Facebook-profil, sammen med historien om hva som hadde tilstøtt gutten. Hun har en kort og klar beskjed til folk der ute:

«Det er lov å bry seg om du ser at noen trenger hjelp!»

Innlegget er i skrivende stundt delt 573 ganger.

- Matz synes det er godt å se at så mange har delt statusen. Jeg tror han fikk seg en ordentlig knekk da ingen stoppet, så jeg tror det kan være godt å se at mange syntes det var galt. Da han lå der opplevde han at ingen brydde seg, selv om han prøvde å si at det var alvor.

Moren kan ikke begripe hva som fikk folk til å løpe videre uten å ta av seg den unge gutten.

- Det er så viktig at vi bryr oss. Vi kan ikke være så redde eller egoistiske at vi ikke bryr oss. Det var en 14-åring som var alene, det burde ikke være skummelt. Var det middagen som ventet? Var joggeturen viktigst? Hva gjør at folk ikke stopper?, spør hun.

- En annen gang kan det være deg eller noen i din familie som trenger hjelp, sier Lisbeth.

Tuesday, December 2nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments