- Ikke bevis for at russerne var direkte involvert

(Dagbladet): Spekulasjonene går fremdeles høyt om hvem som er ansvarlig for å ha skutt ned MH17. Men i kveld uttaler folk i det amerikanske etterretningsapparatet til nyhetsbyrået AP at de ikke har direkte bevis for at Russland var involvert.

- La grunnlaget

Etterretningsoffiserene, som uttaler seg anonymt, sier Boeing 777-maskinen sannsynligvis ble skutt ned av høytgående russiskbygde bakke-til-luft-raketter av typen SA-11 (Buk). De peker ut prorussiske ukrainske separatister som ansvarlige, og sier at Russland «la grunnlaget» for nedskytingen ved å gi våpen til opprørerne.

Offiserene sier videre at de ikke har grunnlag for å si hvorvidt russere var til stede under Buk-avfyringen eller ei, og de kan heller ikke si om mannskapet som bemannet det mobile rakettbatteriet, har fått opplæring i Russland.

APs etterretningskilder sier at den mest plausible forklaringen på katastrofen er at MH17 ble skutt ned ved en feiltakelse.

Gjensidige beskyldninger

Partene i konflikten i Øst-Ukraina har kommet med en rekke beskyldninger mot hverandre etter nedskytingen, som krevde 298 menneskeliv. Mens den ukrainske regjeringen i Kiev har utpekt separatistene og koblet dem direkte til Russland, bl.a. ved å framlegge angivelige bevis for at rakettbilen kom fra nabolandet, har Russland på sin side framlagt opplysninger om at ukrainske kampfly befant seg i nærheten av MH17.

President Vladimir Putin legger skylda på Ukraina ved å si at styrten ikke ville skjedd uten sistnevntes militære aktivitet i øst.

Kveldens uttalelser fra amerikanerne er tilsynelatende velveid; i FN har det pågått en dragkamp i Sikkerhetsrådet for å få Russland med på resolusjoner som krever uhindret etterforskning og fri tilgang til flyvraket, og for aggressive uttalelser kan sette en stopper for samarbeidet.

Uttalelsene er også formulert slik at de ikke helt fritar Russland for ansvar, skulle nye bevis komme fram.

Omkomne manglet

I dag ankom toget med omkomne den Kiev-vennlige byen Kharkiv, for videre transport til Nederland for rettsmedisinske undersøkelser. Da toget ankom byen, ble det imidlertid avdekket at bare 200 istedenfor 282 lik var om bord. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som observerer arbeidet på åstedet, opplyser at arbeidet med å finne flere lik fortsetter.

OSSE opplyste også i dag at vrakdeler fra flyet er blitt tuklet med. Hvilke implikasjoner det har for etterforskningen, er ikke klart.

Tuesday, July 22nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments