I retten snakket han i tredje person og mente han var utnevnt av Satan. Nå skal psykisk syke Scott henrettes

(Dagbladet): Han hadde på seg cowboy-kostyme og en lilla bandana da han skulle forsvare seg i retten, etter at han i 1992 skjøt og drepte sine svigerforeldre foran øynene på sin tre år gamle datter og eks-kone.

Da hadde psykisk syke Scott Panetti vært tvangsinnlagt femten ganger. Første gang i 1978.

Skjøt, drepte, tok på seg dress

Han var diagnostisert med paranoid schizofreni og hadde med tida blitt mer og mer sikker på at han ledet en krigføring med djevelen.

Etter å ha skutt svigerforeldrene, kidnappet han datteren og eks-kona. Han tok dem med seg til en hytte og holdt dem innesperret.

Så dusjet han, tok på seg dress og meldte seg for politiet.

Til tross for at han i den påfølgende rettssaken var ikledd kostyme, omtalte seg selv i tredjeperson, mumlet, sov litt, snakket usammenhengende – og forsøkte å stevne John F. Kennedy, paven og Jesus – og 200 andre, fikk han representere seg selv i saken. 

Det til tross for at retten kunne ha bedt ham skaffe seg en advokat, skriver den engelske avisa The Independent.

Rettssaken varte i én dag, og Scott ble dømt til døden for drapene. I morgen, 3. desember, skal den nå 56 år gamle mannen etter planen henrettes i Texas.

Han står øverst på Texas’ liste over liste over Scheduled Executions

Saken er gang på gang forsøkt anket. Hver gang uten hell. Advokaten mener han er så syk at han aldri engang skulle sonet i fengsel.

Ingen rettsmedisinsk vurdering

Nå raser dødsstraff-debatten i USA på ny. Flere organisasjoner kjemper for at Scott skal få leve. Også republikaneren Ron Paul har engasjert seg, ifølge avisa.

The Atlantic skriver at en høyesterett i USA i 1986 forbød henrettelsen av mennesker med psykiske lidelser. Mennesker som er så ute av seg selv og omverdenen at de ikke forstår konsekvensene av handlingene sine, skulle ikke dømmes.

Gjerningsmannens forsvarer mener loven bør gjelde for Scott. Det er bare ett problem: Retten skal aldri ha bedt om at han skulle bli vurdert av rettspsykiatere. På sju år finnes det ikke ett dokument som kan bevise hans tilstand.

Leste det i avisa

Før den fatale episoden hadde barnefaren også blitt tvangsinnlagt etter å ha forsøkt truet datteren og kona med et sverd.

Selv om Scott er psykisk syk, skal dødsstraffen nå fullbyrdes. På onsdag, 3. desember, skal han dø, om ikke saken tar en uventet vending.

Det var ikke mannens forsvarer gjort oppmerksom på. Han fikk vite det gjennom en artikkel i avisa.

Tuesday, December 2nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments