I denne skjulte oldtidsbyen fant de maya-indianernes «2012-kalender»

COBA/MEXICO (Dagbladet): I den sørmeksikanske jungelen, midt mellom to innsjøer, ligger maya-byen Coba. Byen, som er anslått å kunne være inntil 2200 år gammel, strekker seg over et område på mer enn 7000 kvadratkilometer. 

Stedet tiltrekker seg turister fra hele verden, for her har arkeologer funnet templer som er blant de høyeste i hele Mexico. Her kan man på eget ansvar ta seg de 120 trappetrinnene opp på den 42 meter høye pyramiden Nohoch Mul. I Coba har man funnet en steintavle med tallet 2012 – som noen trodde var et tegn på at verden skulle gå under i 2012. Her står også grunnmuren etter hus og andre bygninger inntakt, samt to store ballspillområder.

Det er derfor overraskende når guiden Juan forteller at det vi kan se i Coba bare er en brøkdel av hva som faktisk finnes i området. For bare én prosent av oldtidsbyen er gravd fram, opplyser han.

- Etter 40 års arbeid har arkeologene bare gravd fram én prosent av byen. 99 prosent er fortsatt dekket av jungelen, sier Juan til Dagbladet.

Beskjeder til framtida

Langs hovedveien i mayabyen ligger utallige jordhauger, alle dekket av firkantede steiner. Noen av haugene er ganske små, andre relativt store.  

Alle disse haugene inneholder over tusen år gamle bygninger, forteller Juan. Og ifølge ekspertene bør bygningene være nokså intakte også.

For på toppen av haugene vokser store trær, og røttene til disse trærne støtter opp bygningene nede i jorda.

Ingen vet nøyaktig hva slags bygninger eller andre gjenstander som ligger under haugene, for de er verken blitt åpnet, gravet i, eller restaurert. Det eneste man vet er at de inneholder rester fra en sivilisasjon som er kjent for å være den eneste som hadde et fullt utviklet skriftspråk i det førkolumbiske Amerika. En sivilisasjon som besto av dyktige kunstnere, arkitekter, matematikere og utviklere av astronomiske systemer.

Beskjeder til framtida

Mauricio Gonzalez har jobbet som turguide i Sør-Mexico de siste 17 åra. Han tar oss med ut av hovedveien, og inn på en trang sti i jungelen. Der ser vi et telt som er satt opp, over en av disse haugene. Foran haugen står en stein.

- Det er en stela – en steintavle, sier Mauricio. – Den er helt ny. Arkeologene har akkurat funnet den og jobber nå med å grave den fram, fortsetter han. 

- Hva betyr den?

- Det er et godt spørsmål. Men det er en steintavle med en beskjed til framtida.

Mauricio forteller at mayaene lagde to typer steintavler. En lik den arkeologene nå er i ferd med å grave fram, der beskjeder til framtidige generasjoner ble hogget inn, og en type steintavle som mayaene malte diverse kunst og tekster på.

Mangler midler

I motsetning til den kjente mexicanske maya-byen Chichen Itza, som står på Unescos verdensarvsliste, får Coba svært få midler til å drive arkeologiske utgravinger.  

- Vi får bare midler nok til å vedlikeholde de bygningene som allerede er gravd fram, sier guiden Juan. 

- Ønsker du at de hele byen skal graves fram?

- Absolutt. Vi ønsker å restaurere og grave fram bygningene, for vi ønsker å vite mer om historien.

- Tror du det er mange skjulte skatter og hemmeligheter i jorda her?

- Mange skatter, ja – fortsatt gjemt under jungelen.

Thursday, November 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments