I dag vil «Mons» skape kaos

Ekstremværet «Mons» vil gi store mengder nedbør i områdene Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten, advarer Meteorologisk institutt.

Uværet treffer i dag, og er ventet å avgi 50-90 millimeter nedbør i løpet av dagen. I morgen kan dette øke til opp mot 140 millimeter nedbør.

Samtidig er det ventet mildvær, som i kombinasjon med mye nedbør i form av regn vil føre til raskt stigende vannføring. Dette kan igjen medføre omfattende oversvømmelser på utsatte steder, melder meteorologene.

- Temperaturen vil stige til opp mot ni varmegrader på lavlandet, og det vil være plussgrader langt oppi fjellet. Det vil føre til smelting. Sammen med mye nedbør vil dette gi kaotiske forhold, sier vakthavende meteorolog i Tromsø, Geir Bøyum.

Fra Lena til Mons

Det er et lavtrykk sør for Grønland som fører med seg mild og fuktig luft inn mot Nord-Trøndelag og sørlige Nordland. Dette gir en vedvarende situasjon med mye nedbør og stigende temperaturer i området. Uværet har fått navnet Mons, og byr på en fuktig avrunding av året 2015. Først utover torsdag og fredag vil temperaturen synke igjen, og nedbøren avta.

Det forrige ekstremværet, Lena, rammet Hordaland og Sogn og Fjordane i august i år og brakte sterke vindkast. Tradisjon tro har det neste ekstremværet fått et mannsnavn på M.

Snøskredfaren flere steder i nord er oppjustert til 4, det nest høyeste nivået.

For Svartisen ble det oppgradert i går, mens det fra i dag ventes øking til stor skredfare i Balsfjord, Bardu, Lofoten, Lyngsalpene, Narvik, Senja, Tromsø og Vesterålen.

Snøskredfaren ligger på nivå 3 — betydelig — i Fjordane, Romsdal, Sunnmøre og Trollheimen.

De store nedbørsmengdene kan også medføre jordskred i bratte skråninger og langs bekker og elver, og sørpeskred i områder med snø. Begge deler i Trøndelag og Nordland.

Med mildere vær og overgang fra snø til regn vil vi også oppleve glattere veier og mer kaotiske kjøreforhold.

- Første halvdel av onsdag ser ut til å bli den aller verste tiden, og det kommer til å bli vanskelige kjøreforhold, sier vakthavende meteorolog Unni Thomsen ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Statens vegvesen forbereder tiltak som skal ruste veinettet til de store nedbørsmengdene som ventes. Vinterveier i Nord-Trøndelag skal høvles for snø og is for å lede vannet vekk fra veiene. I tillegg skal veiene strøs.

- Ta det med ro. Tilpass farten. Vi er i gang med høvling og forberedende tiltak for at vannet skal ledes bort fra veien, og for å unngå glatte veier. Men det er viktig at trafikanter tilpasser farten og tar hensyn til føret, sier beredskapsvakt i Statens vegvesen, Svein Willy Aglen.

Tuesday, December 30th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments