Hytta ble dobbelt så stor. Nå må den rives

(Dagbladet): Nesten seks år etter at de bygde drømmehytta på Ertnøya utenfor Senja i Troms, har en familie fra Skien i Telemark fått den knusende dommen fra tingretten på Senja i Troms:

Milionhytta må reduseres fra 107 til 45 kvadratmeter, eller ombygges. Den må uansett flyttes lenger opp i terrenget, vekk fra sjølinja.

- Starter i oppoverbakke

Det var en representant fra Statens Naturforvaltning som oppdaget at hytta i Berg kommune var for stor, under en annen jobb på den vernede øya i 2008.

Han meldte fra til Fylkesmannen, og siden har saken vært «langvarig og komplisert», sier hytteeiernes advokat, Helge Morten Svarva, til Dagbladet.

- Man starter i oppoverbakke når man kjemper en rettssak mot staten. Det er en håpløs prosess, sier Svarva.

Det var Nord24 som omtalte dommen først.

I 2008 gikk Skien-familien igang med byggeprosjektet på øya, som ifølge avisa er underlagt strenge krav – blant annet forbud mot å gå i land under hekkesesongen.

Familien hadde allerede en mindre hytte med utedo på øya, men ønsket å rive det, for så å bygge en ny hytte.

Det fikk de lov til, så lenge den var på maks 45 kvadratmeter.

«Det ble deretter bestemt at selve hytta skulle prefabrikkeres på land, for så å bli flydd ut til Ertnøya i seksjoner med helikopter. Selskapet Nor-Team AS ble gitt oppdraget med å føre den opp», heter det i dommen.

- Har ingenting å si

Hytta ble fraktet over til øya i april 2008.

- Men da grunneierens byggeleder kom ut til hytta, så han at hytta måtte være større enn 45 kvadratmeter, sier advokat Svarva.

Dagbladet har vært i kontakt med Skien-familien og byggelederen deres, men de ønsker ikke å kommentere saken.

Nor Team, som bygget hytta, ønsker heller ikke å uttale seg.

- Jeg kjenner ikke til saken, jeg har bare vært her i to år. Det er ingen her som kan kommentere saken, hun som ledet prosjektet har slutta, vi har ingenting å si, sier daglig leder i byggefirmaet til Dagbladet.

- Ble overrasket

 Advokat Svarva forteller at søsknene umiddelbart varslet Fylkesmannen om størrelses-feilen, men han sier ingenting om familien kontaktet hytteleverandøren om feilen.

- Det har gått skeis på et eller annet vis. Mine klienter ble veldig overrasket da de så hvor stor hytta faktisk hadde blitt, sier Svarva til Nord24.

Hos Fylkesmannen fikk søskenparet følelsen av at byggingen kunne fortsette.

- Så da fortsatte de byggingen. Så gikk det fem, seks år før det nå ble bestemt at den må rives, forklarer advokaten.

Det var familien som gikk til sak i Senja tingrett i juni, mot klima- og miljødepartement.

LES OGSÅ: Oppdaget ulovlig hytte i salgsannonse på Finn.no. Her setter brannvesenet fyr på hyttedrømmen til 4,5 millioner – 28 år etter.

- Vil ha hytta der

Tomta har vært i familiens eie i hundre år. Familien er svært preget av byggekonflikten.

- Det er veldig stor påkjenning for dem. Det er en familiehytte, men de har nesten ikke orket å være der på grunn av rettsprosessen, sier Svarva til Dagbladet. 

Familien ønsker ikke å rive hytta, og kommer trolig til å anke saken.

- De vil ikke rive, de vil ha hytta stående. Det er nærliggende at det derfor ankes. Det er ikke sikkert de har mulighet, økonomisk, til å rive og flytte hytta.

Søskenparet er dømt til å betale 88 050 kroner i saksomkostninger. Ifølge Nord24 vil en riving og flytting koste et millionbeløp, og det har ikke familien råd til, ifølge advokaten.

Thursday, August 14th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments