«Hvis dette skal defineres som dyreplageri, så har vi drevet med det i århundrer»

(Dagbladet): Dyrevernorganisasjonen NOAH anklager Mattilsynet for dyreplageri, etter å ha funnet ut at flere gårdsbruk ikke slipper ut kuene sine om sommeren.

Fra 1. januar i år ble det lovpålagt å la alle kyr være ute på beite i minst åtte uker om sommeren. Mattilsynet har ansvaret for å følge opp og ta tak i eventuelle brudd.

- Urimelig

- Det har tatt lang tid å få til lovendringen, men på tross av det får vi masse tips om at dyr har stått inne hele eller vesentlige deler av sommeren, og nærmest slippes ut for syns skyld om høsten. Det er dyreplageri, sier Siri Martinsen i NOAH til Dagbladet.

Hun forteller at dyrevernorganisasjonen har kontaktet Mattilsynet i de distriktene det gjelder.

- Men vi har fått en reaksjon vi synes er helt urimelig. Mattilsynet har informert bøndene om at de kan søke dispensasjon i stedet for å sørge for at kuene deres ut. Det er ikke slik lovverket skal praktiseres. Kuer trenger beite, men i stedet gis bønder dispensasjoner. Mattilsynet legger til rette for det, sier Martinsen.

Mattilsynet er ikke enig.

- Hvis dette skal defineres som dyreplageri, så har vi drevet med det i århundrer. Dyreplageri er for oss at dyr dør eller må avlives eller sultes i hjel, sier Ole-Herman Troerud til Dagbladet.

- Bare til 15

Han er veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet.

- NOAH bør vegre seg fra å slenge ordet rundt slik, så ikke det vannes ut. Det bør vi bruke når det trengs.

Han understreker at det er vel og bra at NOAH «holder dem i ørene» og passer på at alt går riktig for seg, men mener tallene ikke tilsier at Mattilsynet gir dispensasjoner i det omfanget NOAH anklager dem for.

- Et grovt, kjapt søk i systemene våre, viser at vi har gitt 15 dispensasjoner til bønder siden 1. januar i år. Til sammenligning er det omlag 20 000 storfehold i Norge – altså de som driver med både kjøtt- og melkeproduksjon. Det er cirka 11 000 som driver med melkeproduksjon, sier han.

NOAH uttrykker likevel stor bekymring rundt det de mener er innesperring av dyra.

- Det er veldig alvorlig, alle dyr trenger å være ute. For kuer er det veldig viktig med beiteadferd, bevege seg og å få komme seg ut i sola, sier Martinsen.

- Særskilte tilfeller

Mattilsynet viser til at det finnes spesielle der det kan være «både riktig og nødvendig» å gi dispensasjon.

- I noen tilfeller kan det være særskilte tilfeller som gjør at de kan få dispensasjon: Noen gårder kan ligge i en veldig skråning og har en fem meter mur på ene siden, og på andre siden en riksvei. Det er ikke sikkert man har rukket å organisere seg etter at det ble lovpålagt med de åtte ukene.

- Noen av bøndene har for eksempel spurt om de kan få en utsettelse fram til 1. januar, slik at de kan få organisert seg. Vi synes det er bedre at de spør, enn at de «later som om» dyra er ute.

- I noen tilfeller kan det være at bøndene tar ferie om sommeren, men så slipper ut dyra i åtte uker fra nå av, sier han.

NOAH tror ikke det skjer. De mener det handler om latskap.

- Vi opplever at det gjøres av bekvemlighetssyn. Pengene gis uansett om dyra er inne eller ute, så da er det enklere å la dyra gå inne.

Mattilsynet mener det at det i enkelte tilfeller også kan være bra for kuene å være inne.

- Det kan være at mange av dyra ikke har vært ute nå i den verste varmen vi har hatt – men at de heller kommer ut nå. For mange kan det kanskje ha vært en fordel å være inne – vi ser ofte solskader, som hvite flekker, på dyra, sier Troerud.

- Slipp dem ut nå

- Vår oppfordring til Mattilsynet er at de tar et tilsyn så fort som overhodet mulig, før sommeren er over, og sørger for at kuene får være ute i alle fall litt, sier Martinsen i NOAH.

Troerud mener både tipsere og NOAH bør ettergå opplysningene før det slås fast at dyra er «innesperret».

- Det kan godt hende det står en åpen dør ett sted man ikke ser fra der man står. Kanskje de har en luftegård på andre siden. Det er ikke standarden, men det er en mulighet, sier han.

Tine opplyser til Dagbladet at de forventer at reglene følges.

- Mosjonskravet er tydelig. Dyrene skal kunne oppholde seg utendørs minimum åtte uker om sommeren. Dette er bestemt av offentlig regelverk og det forholder vi oss også til. Vi forventer at våre leverandører følger det offentlige lovverket, men det er Mattilsynet som har tilsynsansvaret. Derfor ser vi gjerne at NOAH tar kontakt med Mattilsynet dersom de ser leverandører som ikke følger regelverket, sier Harald Volden i Tine.

Thursday, August 14th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments