- Hva er det som skjer? Vi skjønner ikke at dette er mulig

Vi følger utviklingen direkte.

BALAKLAVA / SEVASTOPOL / OSLO (Dagbladet): Det hersker en svært spent stemning i Ukraina – og den russiske tilstedeværelsen er åpenlys. Og stor.

I bukta utenfor Sevastopol var det tidligere i dag observert fire russiske miltærbåter. Da Dagbladet var i havna ved 17-tiden lokal tid, passerte det russiske militærfartøyet «Kildin».

Russiske panservogner har omringet en marinebase på turiststedet Feodosija på Krim-halvøya. TT melder at marinebasen på turiststedet Feodosija i sørøst er beleiret av russiske soldater.

Reportere fra svenske Dagens Nyheter rapporterer at det er russiske panservogner utenfor marinebasen, og at de ukrainske soldatene inne på basen ser ut til å grave skyttergraver og sette opp piggtråd. Russland ga de ukrainske soldatene på Krim-halvøya frist om å gi opp innen klokken 10 søndag formiddag.

Samtidig står det ifølge NTB flere hundre prorussiske, ukrainske demonstranter utenfor basen og oppfordrer soldatene innenfor til å bytte side.

Soldater

Da Dagbladet ved 13-tiden i dag var i Balaklava, der det har vært observert russiske styrker, var forholdene ganske rolige – men sikkerhetstiltakene tydelige:

En mann fra byadministrasjonen forklarte oss at de russiske båtene hadde lov til å seile, mens de ukrainske flåtestyrkene hadde fått beskjed om å holde seg i ro. De holdt vakt utenfor hovedinngangen til den ukrainske flåten.

Ved 16-tiden var dette vaktholdet forsterket av to militære kjøretøyer og et ukjent antall uidentifiserte soldater.

- Hva er det som skjer?

Både i Sevastopol og i Balaklava var det mange skuelystne mennesker ute i gatene. Flere personer Dagbladet snakket med stilte seg, og oss, det samme spørsmålet:

- Hva er det som skjer. Vi skjønner ikke at dette er mulig.

Langs veiene bygges det nye barrikader flere steder.

Dagbladet passerte fire kontrollposter langs vår kjørertur til landsbyen Ternovka.

Flytter marinefartøy

Den ukrainske grensevakten opplyste ifølge NTB i dag i en kunngjøring at marinefartøy i havnene Kerch og Sevastopol i Krim har blitt flyttet til Odessa og Mariupol.

Ifølge Reuters skal forflytningen likevel ikke gjelde for flåten i Sevastopol. Den fulle flåten med ti skip blir liggende i havnen, opplyser den ukrainske regjeringen.

Grensevaktmyndigheten opplyser videre at situasjonen er stabil langs alle landets grenser med unntak av Krim.

NATO reagerer

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen kalte sammen NATOs 28 ambassadører for å diskutere utviklingen i Ukraina og forholdet til Russland i dag, og var klar i sin kritikk av Russland idet han kalte sammen til hastemøte om situasjonen på Krim-halvøya.

- Det Russland gjør nå i Ukraina, bryter med prinsippene i FNs charter. Det truer fred og sikkerhet i Europa. Russland må stoppe sine militære aktiviteter og trusler, sier generalsekretær Fogh Rasmussen ifølge NTB.

- Jeg har kalt sammen til møte på grunn av Russlands militære aktivitet i Ukraina og på grunn av president Putins trusler mot denne suverene nasjonen, sa Fogh Rasmussen til pressen.

Sunday, March 2nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments