- Hun skrev: «Babyen puster ikke»

(Dagbladet): – Plutselig i løpet av samtalen ser hun på babyen og sier det fråder rosarødt rundt munnen. «Ring nødnummeret!» skriver jeg. Etter det var hun konstant på telefonen, og jeg husker ærlig talt ikke særlig mer av hva jeg så. Jeg satt i stolen helt paralysert.

Den 35-årige britiske mannen som er tiltalt for forsettlig drap på ei halvannet år gammel jente fra Oslo, gråt mens han fortalte om den skjebnesvangre natta høsten 2010. Mens han og hans norske kjæreste videochattet med hverandre, senket den den 28-årige kvinnen barnets hode i ei bøtte med vann. Babyen døde den påfølgende kvelden.

- Håpet å redde barna

Mens den norske 28-årige kvinnen mandag forklarte at å senke barnet i bøtta var ledd i en streng oppdragelsesmetode som kjæresten hadde fått henne til å gjennomføre, fortalte den britiske bedriftsøkonomen i dag en helt annen historie; ifølge ham var han frastøtt av 28-åringens mishandling av datteren og den eldre sønnen, og prøvde å hindre henne.

- Jeg hadde håpet å bli disse barnas redningsmann, sa han i retten.

Tidligere i dag har han forklart seg om hvordan han og den norske kvinnen utviklet et hemmelig kjæresteforhold bak sine respektive ektefellers rygg, hovedsakelig via chatting og SMS-er. Ifølge ham ble han nærmest bombardert med henvendelser fra henne, og mishandlingen skjedde etter hvert også i forbindelse med dette.

- Hun la merke til at hver gang hun mishandlet barna, kom jeg på webcam, for å få henne til å slutte. Da ville hun vende oppmerksomheten til intim samtale med meg. Slik ble det en strategi for henne å mishandle barna, sa han.

- I stand til å lyve

Han sier han gjentatte ganger i tida før jentas dødsfall prøvde å få kjæresten til å slutte med mishandlingen, som bl.a. besto i å få barna til å spise chilipulver, og putte en sokk i munnen på dem.

- Men etter at jeg oppdaget at hun hadde hatt kontakt med en ekskjæreste og løyet om det til meg, lurte jeg på om hun kunne være i stand til å lyve om mishandling også, forteller 35-åringen.

Begge de to tiltalte har forklart at barnet ble senket i ei vannbøtte som straff to ganger før den fatale kvelden i oktober 2010. Men mens Oslo-kvinnen sier det var hans idé, legger han skylden på henne og sier hun feiltolket et harmløst forslag fra ham.

- Hun fortalte at hvis babyen gråt, knipset hun bare vann på henne. Men dersom hun satte henne ned, begynte hun å gråte igjen, og smokken virket ikke. «En vanndråpe er ufarlig. Har du ikke en større beholder?», sa jeg – og mente ei skål eller liknende.

- Hørte plaskende vann

London-mannen forteller imidlertid at han ved en seinere anledning så at barnets hår var vått, og spurte hvor mye vann kjæresten hadde brukt for å roe henne ned. Det kom da fram at 28-åringen hadde senket datterens hode i ei bøtte.

- Jeg var lamslått. «Det må du aldri gjøre igjen, hun er bare en baby», sa jeg til henne. All sympatien for henne på grunn av mishandlingen og voldtektene hun hadde opplevd, forsvant og ble til en kjempestor bekymring, sier 35-åringen.

Kvelden da den skjebnesvangre bøttedyppingen skjedde, ventet han til kona hadde sovnet før han logget seg på chatten med kjæresten i Norge, forteller han. Han kunne høre henne, men hadde selv ikke mikrofonen på fordi «helvete ville være løs» dersom kona oppdaget kontakten.

Briten forteller at kjæresten i løpet av samtalen ble sint på datteren, og forsvant ut av syne. Så hørte han plaskende vann, og etter hvert et skrik fra barnet.

- Så skrev hun: «Barnet puster ikke.» «Hva mener du med ‘puster ikke’? Gi henne munn til munn, men ikke trykk for hardt på brystkassa.»

35-åringen holder håndflatene foran seg mens han forklarer seg om dette.

- Så ikke normal ut

Barnet begynte til slutt å hoste opp vann og pustet igjen, men alt var ikke som normalt, forteller han.

- Babyen var ikke trøtt, ikke sliten. Hodet vogget fra side til side.

Moren la så datteren til å sove – men etter en stund begynte altså den halvannet år gamle jenta å fråde rundt munnen, og ambulansen ble tilkalt.

- Det må ha gått timevis før jeg gikk til sengs. Jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre. Tenkte bare «Håper det har gått bra med babyen», forteller han mens han tørker seg med et papirtørkle.

- Jeg begynte selvsagt å klandre meg selv.

Utsatte utspørring

Det var egentlig meningen at utspørringen av 35-åringen skulle begynne i dag. På grunn av hans tilstand ble imidlertid dette utsatt – og retten fikk i stedet se et videoopptak fra avhøret med kjæresten 11. oktober 2011 – da hun tilsto mishandlingen overfor politietterforsker Thomas Kvalnes.

- Jeg visste det var feil av meg. Men han visste hva han pratet om, og jeg var dum nok til å høre på. «Unger er flinkere enn voksne til å holde pusten enn voksne», sa han, forklarer den 28-årige kvinnen gråtkvalt på videoopptaket.

- Jeg gråt hver gang, sier hun om gangene hun senket datterens hode i vannbøtta.

Hennes forsvarer Geir Hovland sier 35-åringens forklaring reiser mange spørsmål.

- Han framsetter mange alvorlige påstander om min klient. Dette kommer ikke uventet på oss, sett i lys av hans siste politiavhør. Men jeg håper de videre forhandlingene vil belyse andre sider av saken, sier Hovland til Dagbladet.

- Han er velartikulert og flink til å framstille ting som han vil, legger advokaten til.

Den britiske 35-åringen har sittet i varetekt siden 2012. På spørsmål om hvorvidt han har gruet seg til vitnemålet, svarer hans forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet:

- Han har faktisk sett fram til å forklare seg og gi sin versjon. Han har hatt lang tid til å forberede seg.

Wednesday, March 12th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments