- Historisk stort beslag: Kokainparti på 145 kilo gjemt blant bananer i Oslo


(Dagbladet): Et narkotikaparti verdt flere titalls millioner kroner ble beslaglagt da Tollvesenet i Oslo 10. desember fattet mistanke til en fruktlast fra Sør-Amerika. Det bekrefter politiet og Tollvesenet overfor Dagbladet.
 
Da tollerne ved hjelp av narkohundene Tika og Hattrick gjorde en såkalt godskontroll blant tusenvis av kasser i modneriet hos Bama på Økern i Oslo, ble det klart at ti av eskene fra Ecuador bare inneholdt noen få bananklaser, lagt over store blokker med hvitt pulver surret i teip.
 

50 millioner

- Pakkene med kokain veier totalt 145 kilo. Det er enormt. Dette ene beslaget er like mye kokain som Tollvesenet har beslaglagt  i de tre foregående årene til sammen, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til Dagbladet.
 
Han opplyser at partiet har en «gateverdi» på om lag 50 millioner kroner.
 
- Dette er sjeldent tilfelle, sett opp mot at det gjennomsnittlige kokainbeslaget for oss er fra en halv til én kilo, og at for eksempel 10-20 kilo er regnet som en veldig stor narkotikasak, sier Bjørn Røse.

«Rip-off»

Trolig havnet kokainpartiet i bananlasten allerede i Ecuador, før kassene ble fraktet på et skip direkte til Tyskland og videre i en trailer til Oslo, ifølge Tollvesenet. Trailersjåføren er sjekket ut av etterforskningen og ante ingenting om de ulovlige millionverdiene han kjørte over grensa. Også Bama og den norske importøren er uskyldige tredjeparter i saken.
 
- Dette er en modus kalt «rip-off», der smuglerne har funnet en legal last og klart å legge narkotikapartiet der uten at verken transportør eller mottaker i Norge hadde kjennskap til det. Dette er avansert logistikk, og størrelsen er atypisk. De siste årene har vi sett en sterk tendens i Europa til at at kokainsmuglingen heller skjer fordelt på mindre mengder per transport, sier Røse.
 

- Historisk

Om partiet faktisk var ment for det norske markedet, er det ventet at beslaget vil skape bølger i de involverte kriminelle miljøene. Politiet undersøker også om planen kan ha vært å hente ut partiet før Oslo.
 
- Det er ikke noen tvil om at dette er et historisk stort kokainbeslag i Norge. Vi har overtatt saken fra Tollvesenet og er i full gang med etterforskning, sier politiinspektør Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Ingen skal ennå være siktet i saken.
 
- Av hensyn til etterforskningen verken kan eller vi jeg gi ytterligere kommentarer, sier Aas.
 
Også han understreker at verken Bama eller den offisielle mottakeren av banankassene er under mistanke.

- Beslaget ble gjort på vårt modneri, men dette er ikke et vareparti som tilhører Bama, men en annen importør. Utover det kan vi ikke kommentere noe, men vi synes selvfølgelig det er ubehagelig at dette ble funnet hos oss, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama Gruppen AS til Dagbladet.
 

Nest størst

Kokainbeslaget i bananmodneriet er det nest største i Norge noensinne. Det største kjente beslaget skjedde i november 2005, da tollere i Mosjøen fant 153 kilo kokain om bord i det søramerikanske lasteskipet «Crusader». Den gang måtte Riksadvokaten henlegge saken etter resultatløs etterforskning, men ifølge Tollvesenet tydet alt på at partiet skulle videre og ikke lastes av i Norge.
 
Å smugle kokain i bananlaster er ikke et ukjent fenomen for europeisk politi og tollmyndigheter.

Så seint som i juni 2013 ble over 200 kilo kokain oppdaget på lagrene hos butikkjeden Coop i Danmark.  I oktober gjorde britisk politi beslag av hele 850 kilo av stoffet blant bananer på et colombiansk lasteskip i Storbritannia, og året før slo belgisk politi mot en lignende last på svimlende åtte tonn.
 
- Beslaget i Oslo er resultat av at vi jobber målrettet, basert på modusanalyse og at vi hadde sett bananer som «alibi» så seint som for noen måneder siden i Danmark, sier kontorsjef Paul J. Ask ved Tollregion Oslo og Akershus til Dagbladet.
 
145 kilo er vekten av partiet med emballasje. Politiet jobber ut fra at det dreier seg om rundt 130 kilo rent pulver.

Monday, January 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments