Hevder å ha funnet verdens største pyramide i Europa

(Dagbladet): Norske Heidi Fjellstad (52) fra Mo i Rana har reist til byen Visoko i Bosnia to ganger.

Hun er nemlig en av dem som er overbevist om at den trekantformede åsryggen som ligger overfor byen, og som fram til 2005 bare var kjent som Visocica-åsen, faktisk er en menneskeskapt og forhistorisk pyramide.

- Jeg kan ikke stå oppå flere meter med betong og benekte at de eksisterer, sier Fjellstad til Dagbladet og fortsetter:
 
– Det er en fantastisk spennende plass, og det gir meg mye glede å være der, og siden jeg selv har studert fysikkk er jeg spesielt interessert i de ulike fysiske fenomenene som kontinuerlig blir målt og dokumentert av europeiske ingeniører og laboratorier.

I 2005 gikk forfatteren Semir Osmanagic offentlig ut og hevdet at åsen var en nedgrodd og glemt forhistorisk pyramide. Han mener oppdagelsen er den viktigste arkeologiske i Europa på mer enn hundre år.

Kritisert

- Jeg så at den hadde perfekt geometri og perfekt plassering i forhold til kardinalpunktene nord, øst, sør og vest. Den hadde fire sider, trekantet form, terrasse på toppen og platå bak. Basert på det, mente jeg at den måtte være menneskeskapt, sa Osmanagic til Dagbladet i 2006.

Samme år startet han og andre frivillige en utgraving i åsryggen, og hevder nå å ha funnet et brosteinlagt inngangsplatå, tunneler og steinblokker – samt en form for sement som han mener er eldgammel og en gang dekket hele byggverket.

Men oppdagelsen har fått mye kritikk. Flere har beskyldt ham for å promotere en pseudo-vitenskapelig holdning og for å ødelegge arkeologiske steder med utgravningene.

- Naturskapt

Åsens pyramideform og de regelmessig formede steinblokkene har sin forklaring i at den for sju millioner år siden dannet bunnen av en innsjø, sier geologer ifølge forskning.no.

- Jeg har vært på stedet, og min mening er at det er skapt av naturen, sa president Anthony Harding i Den europeiske arkeologforeningen etter å ha besøkt åsryggen.

Kritisk er også professor Dr. Sejfudin Vrabac fra Fakultet for gruvedrift og geologi ved Tuzla Universitet, samt medlemmer av en geologiske utforskningsgruppe som foretok geologiske studier av Visocica-åsen i 2006. De mener deres forskning viser at åsen er en naturlig geologisk formasjon, lagd av typiske sedimenter av lagdelt sammensetting med varierende tykkelse.

- Menneskeskapt

Norske Heidi Fjellstad er imidlertid overbevist om at dette er feil.

- Jeg har selv vært der og sett tunnelsystemet under pyramiden. Jeg har sett de enorme fire-lags betongblokkene utenpå fjellet, som inntil nylig har vært dekket av jord. De er ikke naturlige, men menneskeskapt, mener hun.

Verdens største pyramide kaller prosjektleder Osmanagic åsryggen han oppdaget i 2005. Han har uttalt at han tror pyramidestrukturen er laget av den mystiske folkegruppen illyrerne for 12 500 år siden, og at den er konstruert med korridorer og ganger innvendig og strekker seg 220 meter høyt.

Til sammenlikning er Kheops-pyramiden i Ghiza den høyeste egyptiske pyramiden med sine 139 meter.

Holder foredrag

Sammen med de fire andre pyramidene rundt Visoko, mener hobbyarkeolog Osmanagic at pyramiden danner en av verdenshistoriens største menneskeskapte strukturer. Han har gitt Visocica-åsen navnet «Solpyramiden», mens to nærliggende åser, identifisert fra satellitt- og flyfoto, har fått navnene «Månepyramiden» og «Dragepyramiden».

Neste uke kommer Osmanagic til Norge. Han skal blant annet holde et foredrag på Litteraturhuset i Oslo, der han skal fortelle om utgravingene. 

Her vil han også vil fortelle om det helt spesielle energifenomenet han hevder å ha oppdaget på toppen av pyramiden, opplyses det om i programmet.
 
Norske Heidi Fjellstad sier hun har hatt gode helsemessige effekter av å besøke Visocica.

- Kroppen produserer flere endorfiner der, samtidig som bakterier blir drept, hevder hun.

- Det ligger tydeligvis mye prestisje i deler av det vitenskapelige og arkeologiske miljøet. Arkeologer som drar til Visoko for å jobbe i prosjektet risikerer å miste jobben i hjemlandet. Det er ikke populært at det er gjort flere dateringer ved ulike europeiske laboratorier som viser en alder på 30 000 år. Dersom man aksepterte denne dateringen, ville historien måtte skrives om, tilføyer hun.

Saturday, February 1st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments