Her var det en innsjø for bare et par dager siden

(Dagbladet): Det var et spesielt syn som møtte turgåere ved Nedre Demmevatn vest for Hardagerjøkulen på Hardangervidda i Eidfjord kommune.

I løpet av helga var nemlig innsjøen sporløst forsvunnet, skriver Bergens Tidende.

Borte vekk

Kraftselskapet Stakraft sjef i Hardanger, Vidar Riber, forklarer til Dagbladet at vannet trolig har smettet under isen på brearmen Rembedalskåki, som naturlig demmer opp vannet.

- Sannsynligvis har vannet funnet en vei under isen, noe det kan være flere forklaringer på. Men vi har foreløpig ikke funnet spor av vannet på den andre siden av isen, noe som også kan bety at det har lagt seg under, sier Riber til Dagbladet.

Ifølge Riber var det mellom 0,5 og 1 million kubikkmeter vann i Nedre Demmevatn så seint som fredag kveld.

- Denne forflytningen begynte antageligvis natt til lørdag eller tidlig lørdag for hele innsjøen var tom i løpet av mandagen, sier Riber.

Han sier det kan være flere forklaringer på at vannet kan ha gått under isen.

- Isen er tynnere enn var før, blant annet fordi vi har hatt en varm sommer og høye temperaturer, sier han.

Glasiolog i Norges vassdrags- og energidirektorat, Miriam Jackson, støtter opp om denne teorien overfor Bergens Tidende.

- Breen er blitt så mye tynnere at det ikke lenger er nok trykk til å stå imot vannet, som da kan renne under breen, sier hun til avisa.

Skapte flom

Det er ikke første gang Nedre Demmevatn «forsvinner».

- Dette er noe som har skjedd flere ganger opp gjennom tida, og da har det også skapt betydelig større problemer.

I 1937 tok hele innsjøen, som da inneholdt så mye som 12 millioner kubikkmeter vann, turen under isen i løpet av tolv timer.

- Da gikk vannet i Remsedalsvannet og ned i den lange dalen Simadalen hvor det bodde 100-150 mennesker. Da ble det en stor flom, sier Riber.

Nå er vannet regulert, og vannstanden blir aldri høyere enn den var fredag ettermiddag, fordi Statkraft har tunnellinntak og Nedre Demmevatn føres over i et annet magasin.

Statkraft har også stengt en tursti i nærheten av vannet, etter oppfrodring fra Turistforeningen, som har turisthytte ved vannet.

- Vi stengte den i kveld, og får en glasiolog fra NVE opp i morgen for å se nærmere på det som har skjedd. Da håper vi på å få en bekreftelse på at vannet har gått under isen og at vi kan være helt trygge på at folk kan gå på tur der, sier han.

Tuesday, August 26th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments