Her startet brannen

LÆRDAL (Dagbladet): Teknikere fra Kripos er nå på branntomta der Dagbladet får opplyst at brannen først startet lørdag kveld.

Brannmannskapene som var på stedet for å slokke denne første brannen ved 23-tiden lørdag kveld, jobbet på spreng med å stagge flammene, men måtte se at gnistene spredte seg, og flammene tok tak i stadig nye nabohus, og deretter til hus, biler og terreng lenger unna.

23 hus og bygninger brant ned til grunnen i flammeinfernoet i Lærdalsøyri natt til søndag. 16 av disse er bolighus. Lærdal kommune anslår at 40-50 innbyggere i kommunen står uten et hjem etter brannen.

Beboerne avhørt

Politiet mener de har identifisert huset der brannen startet – i  Kyrkjeteigen rett ved Hauge kyrkje midt i Lærdal.

Beboerne i dette huset er avhørt, men politiet vil ikke si noe om hva de har forklart om hvordan brannen startet.

- De er avhørt, og vil bli avhørt igjen. Men slik det står nå vet vi ikke hvordan brannen startet, sier regionlensmann Åge Løset.

Han oppfordrer folk som var ute og hjalp til med brannslukking i Lærdal natt til søndag om å skrive ned det de husker fra natta, for at de bedre skal huske detaljer i politiavhør.

Flere hus i Kyrkjeteigen ble snart overtent. Den sterke vinden gjorde at gnister fløy hundrevis av meter, og antente hus i andre deler av bygda. Nå står uberørte hus side om side med brannruiner der bare grunnmuren er igjen.

- En vanskelig oppgave

Et team fra Kripos ankom Lærdalsøyri i ettermiddag.

Kripos frykter at det kan bli vanskelig å komme til bunns i hvordan brannkatastrofen i Lærdal startet.

- Vi må nå prøve å skaffe oss oversikt. Vi har akkurat kommet og skal se oss rundt og finne ut hva vi har i vente, opplyser politioverbetjent Sølvi Harjo i Kripos.

Hun forteller at Kripos holder alle muligheter åpne for hvordan og hvorfor brannen startet, og at etterforskerne blant annet vil se på elektriske anlegg og utstyr.

- Nå skal vi starte åstedsundersøkelse. Vi har som mål å finne ut hvor brannen startet, og å finne brannårsaken, sier Harjo.

Hun legger til at taktisk og teknisk etterforskning må gå hånd i hånd.

Det er usikkert hvor mye tid Kripos trenger for å gjennomføre sitt arbeid i Lærdal.

- Dette er absolutt ikke lett. Det blir en vanskelig oppgave. Det er vanskelig å si hvor lang tid vi skal bruke. Brannen har funnet sted over et stort område. Det er spesielt. At brann sprer seg, er ikke et uventet fenomen, men brann over et så stort område som her har ikke jeg vært med på i hvert fall, sier Harjo.

Monday, January 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments