Her sier den kinesiske moren farvel til barnet sitt for alltid

(Dagbladet): Det kinesiske bildebyrået China Foto Press formidler disse, hjerteskjærende bildene fra en såkalt «babyluke» i byen Guangzhou, sør i Kina.

Til babyluker som dette kommer foreldre som av forskjellige årsaker ser seg nødt til å oppgi barna sine. Fotografen har fanget den dype fortvilelsen hos foreldrene i minuttene før og etter de sier farvel for aller siste gang.

– Babyen min kan ikke ta var på seg selv når den vokser opp, sa en gråtende kvinne som var blant de som ble fotografert. Hun forklarte at barnet har Downs syndrom.

- Jeg vil bare at det skal overleve, sa hun før hun forlot stedet sammen med en venninne, begge oppløst i tårer, ifølge South China Morning Post.

Ikke råd til medisin

En onkel kom med sin lille niese. Han fortalte avisa at hun har leukemi, og at foreldrene ikke har råd til å betale for medisinsk behandling.
De ventet selv i en bil i nærheten, de orket ikke å si farvel til barnet. I det han gikk, startet den lille jenta å gråte.

Å forlate barna sine er forbudt i Kina, men 25 steder i Kina har myndighetene opprettet sentere som dette, der foreldre lovlig kan etterlate barna og vite at de blir tatt hånd om.

Lukene skal hindre at uønskede barn bli dumpet på gater, offentlige toaletter eller andre utrygge steder. I stedet lukker foreldrene seg inn i et lite rom, legger fra seg barnet og trykker på en varslingsknapp før de forlater stedet. Få minutter senere kommer velferdsarbeidere og henter dem. De starter arbeidet med å finne et nytt hjem til barnet, som oftest på en institusjon.

At behovet for slike ordninger er stort, er babyluken i Guangzhou et tydelig eksembel på.  Den ble opprettet 28. januar i år, bare to måneder senere måtte de stenge. Senteret som administrerte det hadde blitt overveldet av det store antallet barn som ble etterlatt, totalt 262. Alle var syke eller funksjonshemmede, ifølge South China Morning Post.

Etter at dørene ble stengt, måtte lederen for senteret gå ut og advare foreldre om at alle som etterlot barn ved senteret mens det var stengt ville bli meldt til politiet og ville bli straffeforfulgt. 

- Ironisk

- Det er ironisk at de åpner dette senteret for at babyene skal overleve, men når pågangen blir for stor så stenger de. Det reiser noen spørsmål om hvordan dette blir håndtert, og hvor mye man egentlig brydde seg om disse aller svakeste i samfunnet, sier  lederen i den norske adopsjonsforeningen Verdens barn Young K. Kim til Dagbladet.

Han mener den store pågangen illustrerer behovet, og at kinesiske myndigheter bør gjøre mer for å beskytte de uønskede barna.

- Vi vet dessverre at barn blir funnet på utenkelige steder som søppeldynga, i skogen eller i pappesker. De fleste blir derimot etterlatt på steder der de kan bli funnet, påpeker han.

Rundt 10 000 barn blir forlatt i Kina hvert år, iføge Wang Zhenyao, leder av China Welfare Research Institute at Beijing Normal University.

Ifølge Kim kan det være mange grunner til at foreldre etterlater barna.

– Økonomi er et veldig viktig element. Foreldrene har kanskje ikke råd til medisinsk hjelp og pleie. Det kan være ugifte mødre, gjerne unge jenter fra landsbygda som kommer til de store byene og jobber på fabrikk. Hvis de blir gravide har de ingen mulighet til å ta vare på barna. Her er det ikke snakk om noen foreldrepermisjon, de må tilbake på jobb dagen etter fødselen. Også ettbarns politikken spiller inn, sier han.

Kommunistisk

Mange oppholder seg ulovlig i de store byene for å jobbe.

- Vi må huske at dette er et kommunistisk land. For å bo i byene trenger man borgerbevis. Uten dette kan ikke barna gå på skole, de kan ikke bli registrert for da blir foreldrene eller forelderen sendt tilbake til fødestedet. Fpreldrene kan oppleve en desperat situasjon med for mange konsekvenser de ikke kan takle. I realiteten har de ikke mange muligheter, sier Kim.

Thursday, April 3rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments