Her er tolken Faiz (22) sulten og alene på gata i Italia.Jeg har det virkelig ikke bra

(Dagbladet): Natt til tirsdag kom politiet på døra i Mandal. Tolken Faizullah Muradi (22) – som har tjenestegjort i den norske ISAF-styrken i Afghanistan – fikk 20 minutter til å pakke to bager, før han ble kjørt til politistasjon i Kristiansand og derfra fløyet til Roma. Nå er han alene, sulten, mangler tak over hodet og vet ikke hva som skjer videre.

- Han begynner å bli trøtt og sliten. Faiz ankom Lecce (i Sør-Italia) etter ei strabasiøs natt i Roma, og vet lite om hva som skal skje de neste døgnene. Han er oppgitt over den vanskelige situasjonen, sier hans venn, Morten Ekeland, SV-politiker fra Mandal.

Måtte bli på kontor

Muradi var i Morten Ekelands leilighet da politiet kom i går morges. Ekeland filmet og tok bilder av utkastelsen. Bildet av tolken øverst i saken har Muradi selv sendt til Ekeland for distribusjon til norske medier.

- Jeg har det virkelig ikke bra. Da jeg ankom i går, var immigrasjonskontoret stengt, og jeg måtte bli der for natta. Mine kontakter i Norge fikk i dag ordnet ei seng hos en privatperson, men det var bare for én natt. I morgen må jeg dra til immigrasjonskontoret igjen, sier Muradi til Dagbladet på telefon fra Lecce.

Faizullah Muradi sier at han er stemplet som forræder av Taliban, og at han blir truet på livet. Det var derfor han tok seg til Norge, i håp om beskyttelse.

Den 22-årige tolken har fått avslag på å få behandlet sin søknad om å bli i Norge. Grunnen er at han var to år i Italia før han kom til Norge og søkte asyl her; ifølge Dublin-avtalen skal asylsøknader behandles i det første europeiske landet søkeren kommer til. Saken er behandlet av Utlendingsdirektoratet (UDI). Også i ankeinstansen Utlendingsnemnda (UNE) fikk tolken avslag.

- Vanlig sak i Italia

Før Muradi kom til Norge, bodde han hos en familie i Italia.

- Jeg har ringt dem, men jeg kan ikke bo hos dem; de har tre sønner, sier 22-åringen.

Han ville mye heller hatt saken sin til behandling i Norge enn i Italia, på grunn av sin forhistorie i det norske forsvaret.

- Italienerne vil behandle dette som en vanlig utlendingssak, fordi jeg ikke har tjenestegjort for dem, men for Norge. I tillegg vet alle at det er lett å forfalske personlige dokumenter – men norsk UDI vet at jeg har tjenestegjort for ISAF-styrkene, og at papirene mine er ekte, sier han.

Muradi frykter å bli sendt tilbake til Hellas – som nylig har vedtatt regler som gjør det lettere å sende asylsøkere tilbake til hjemlandet, og som ifølge Amnesty har svært kritikkverdig behandling av søkerne.

- Jeg er blitt banket opp av gresk politi. De hater innvandrere, sier han.

- Angrer ikke

Muradi begynte å tolke for de norske ISAF-styrkene da han var 18 år.

- Når vi nå vet hvor store problemer du har fått – angrer du på at du lot deg verve av nordmennene?

- Jeg angrer ingenting – jeg er svært stolt av hva jeg gjorde. Å la meg verve var det beste jeg kunne gjøre for landet mitt. Selv om jeg skulle bli torturert av Taliban når jeg kommer tilbake, vil jeg fortsatt være stolt, sier han.

22-åringen sier han er redd for familiens sikkerhet etter at han har stått fram på norsk TV.

- Men jeg er takknemlig overfor norske medier, og krysser fingrene for at det går bra, sier han.

- Hva synes du om behandlingen du har fått i Norge?

- Norske venner har sagt til meg at de skammer seg over å være nordmenn. Men jeg er takknemlig overfor Norge, og det er ikke deres feil. Det er bare den sittende regjeringen jeg har problemer med.

- Er du optimistisk med tanke på sakens utfall?

- Ja, dersom folk fortsetter å støtte meg slik som nå. Jeg gir aldri opp håpet før saken er avgjort.

Stor debatt

Saken skapte stor debatt i Stortinget i dag. KrF-leder Knut Arild Hareide reagerte sterkt på utsendelsen. 

– Muradi tjenestegjorde i flere år for Norge og deltok i kamphandlinger skulder ved skulder med norske soldater, sa han i stortingssalen.

Hareide viste til at Dublin-konvensjonen sier at man kan, men ikke må, sende en asylsøker tilbake til det første mottakerlandet.

- I denne saken burde Norge vist moralsk ansvar og behandlet søknaden hans her, sa Hareide.

Erna Solberg sa at hun ikke kunne gå inn i enkeltsaker, og at regjeringen må forholde seg til UDIs vedtak.

Særskilt vurdering

I 2012 fikk flere Afghanistan-tolker opphold etter en særskilt vurdering. Solberg bekreftet i dag overfor Hareide og Stortinget at ordningen står ved lag, men la til at Muradis sak er spesiell fordi han forlot Afghanistan for Italia før 2012 og hadde et «lengre opphold» bak seg i Italia.

SV-leder Audun Lysbakken opplyste at Muradi ikke oppholdt seg i Italia frivillig, men ble holdt tilbake fordi han skulle vitne i en rettssak om menneskesmugling.

Solberg sier til NTB at hun forstår de sterke reaksjonene som saken skaper.
 
 - Ja, det gjør jeg, fordi vi har sagt veldig tydelig at vi skal ta vare på dem som har et beskyttelsesbehov fordi de har vært tilknyttet norske styrker i Afghanistan, sier statsministeren.

Ingen signaler

Hun ga ingen signaler i Stortinget i dag om at regjeringen vil ta initiativ for å omgjøre vedtaket. Hun svarte ikke på om regjeringen har vært involvert i denne konkrete saken, og mener ikke det er grunnlag for å be utlendingsforvaltningen se på saken på nytt. Til NTB sier hun likevel at regjeringen vurderer å endre reglene.

I februar i fjor ble det klart at 21 afghanere får asyl i Norge, etter at Justisdepartementet hadde behandlet saken. Dette var om lag halvparten av tolkene som søkte. Totalt 106 tidligere norske ansatte i Afghanistan søkte om asyl i Norge, deriblant renholdere, snekkere og vedlikeholdsarbeidere. Bare tolkene fikk innvilget søknadene sidene.

Wednesday, May 28th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments