Her er satellittbildene som avslører Putins opprusting nær Ukraina

(Dagbladet): Satellittbildene NATO nå har gått ut med viser tilsynelatende russisk opprustning på flere steder langs grensa til Ukraina. Bildene er innhentet av DigitalGlobe mellom 22. til 27. mars, men har hittil ikke blitt frigitt.

Opprusting

Et av satellittbildene viser russiske jagerfly av typen Su-27/30 på flybasen i Primorsko-Akhtarsk, som ligger ved Azovhavet. Et annet bilde viser stridsvogner og andre militære kjøretøyer på en militærbase nær Kuzminka øst for Azovhavet. På en militærbase like ved Novotsjerkassk viser bilder at det befinner seg en russisk artilleribataljon.

Bildene skal også vise det som trolig er en brigade med enten luftbårne styrker eller Spetznaz spesialsoldater. Disse skal befinne seg i Jejsk ved Taganrogbukta i Azovhavet.

50 kilometer nord for grensa med Øst-Ukraina, i Belgorod, befinner det seg en rekke militære helikoptre. Det skal være noen Mi-8 transporthelikoptre, og noen Mi-24 kamphelikoptre.

NATO vil svare

Bildene ble frigitt til nyhetsbyrået AP, som også har gjort et omfattende intervju med NATOs øverste militære leder, general Philip Breedlove. Han har fått i oppdrag å legge fram en plan om hvordan forsvarsalliansen skal forsikre medlemslandene som grenser til Russland om at de har NATO i ryggen.

Planen skal legges fram senest tirsdag, melder AP.

I intervjuet sier generalen i det amerikanske flyvåpenet at han ikke vil utelukke involvering fra noe NATO-land, inklusive USA.

- Det vi ser på, er en kombinasjon av land-, luft- og maritime kapasiteter, som vil være en trygghet for medlemslandene våre i øst, sier Breedlove til AP.

NATO har allerede styrket luftpatruljene over Baltikum og gjennomfører daglige overvåkingsflyginger over Polen og Romania. De fire danske kampflyene som skal patruljere luftrommet over Baltikum skal være stasjonert i Estland fra mai til august i år, opplyste det danske forsvarsdepartementet i går.

Forsvarsalliansen har siden 2004 fløyet patruljer i luftrommet over de tre NATO-landene, som ikke selv har avanserte nok fly til å avskjære fly i luften.

Ber Russland trappe ned

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa denne uken at han er svært bekymret for situasjonen øst i Ukraina. Han ber Russland trekke seg tilbake fra grenseområdene.

- Hendelsene øst i Ukraina vekker stor bekymring. Jeg ber Russland ta et skritt tilbake, sa Fogh Rasmussen på en NATO-konferanse i Paris tirsdag.

Ifølge Fogh har Russland titusener av soldater ved den ukrainske grensen, som han mener må trekkes tilbake.

Thursday, April 10th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments