Helseministeren ber Helsetilsynet redegjøre om sexovergrep-leger

(Dagbladet): I en artikkelserie har Dagbladet avdekket hvordan flere leger som har misbrukt pasienter seksuelt på legekontorene sine begynner som leger igjen, med godkjennelse fra Statens helsetilsyn.

Tilbake i jobb behandler de uvitende pasienter. Både Legeforeningen og Helsetilsynet bekrefter at pasienter i Norge ikke kan vite om helsepersonell de møter allerede er avslørt som sexovergripere av helsemyndighetene.

Nå undersøker helseminister Bent Høie (H) saken.

- Jeg har i dag bedt Helsetilsynet om en orientering om de generelle rutinene for hvordan de håndterer denne typen saker. Og jeg venter å få en redegjørelse ganske raskt fra dem, sier Høie til Dagbladet.

- Bør leger som avsløres for seksuelle overgrep mot pasienter få jobbe med pasienter igjen?

- Jeg vil se innholdet i orienteringen for å danne meg et bilde av hvordan dette blir håndtert i dag, sier Høie, som ikke vil svare direkte på spørsmålet.

Fortvilte ofre

Dagbladet har gransket rundt 15 leger som mistet autorisasjonen for seksuelle overgrep de siste årene. De er alle menn og hovedsakelig i alderen 45 – 60 år. Alle ofrene, over 35 totalt, er kvinner. Ofrene som Dagbladet har snakket med reagerer med sinne og sjokk når de får høre at overgrepslegene er tilbake på sykehus eller legekontor. 

- Han må aldri tilbake i jobben som lege, er det felles budskapet fra kvinnene Dagbladet har snakket med. 

- Nå vet jeg ikke hva jeg skal si, sier en kvinne gråtkvalt, når Dagbladet forteller at legen som ble dømt for flere seksuelle overgrep på begynnelsen av 2000-tallet, nå jobber ved et stort sykehus igjen.

- Tror du dagens ordning der disse helsearbeiderne får komme tilbake å behandle pasienter stemmer overens med folks folks rettsfølelse?

- Jeg vil tro at befolkningen er tydelig på at det skal være en streng reaksjon. Og at de som har gjort dette skal få sin straff, sier Høie, som unnlater å ta stilling før han har fått redegjørelsen fra tilsynet, sier Høie.

Informerer ikke politiet

Dagbladet har også avdekket at Helsetilsynet i flere saker unnlater å informere politiet når de avslører at helsearbeidere har misbrukt pasienter seksuelt.

Praksisen fikk sterk kritikk i dag av Norsk pasientforening, Pasientombudet i Akershus og flere medlemmer av Stortingets helse- og omsorgskomite.

- Det må være automatikk i at Helsetilsynet varsler politiet når de konkluderer med at det er begått seksuelle overgrep mot pasienter. Når det er begått et overgrep så skal politiet varsles, sa Harald Nesvik (Frp).

Nesvik er også klar på at slike overtramp må få sterkere konsekvenser.

- Når du misbruker en slik stilling i helsevesenet til å begå seksuelle overgrep, så skal du miste retten til å utøve yrket ditt permanent. Særlig der det har vært flere overgrep. Det må et strengere reaksjonsmønster på plass, sa Nesvik.

- Vi kan ikke ha en resirkulering av helsepersonell i nye stillinger, når de tidligere har brukt stillingen til å begå flere overgrep. At Helsetilsynet i tillegg unnlater å melde fra til politiet i flere saker er helt meningsløst.

Han fikk følge av Audun Lysbakken (SV).

- Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at Helsetilsynet må varsle politiet om seksuelle overgrep. Det er politiets jobb å vurdere om det har foregått noe straffbart, sa Lysbakken.

Ga kjente overgripere ny autorisasjon

I et av tilfellene der Helsetilsynet unnlot å varsle politiet, slo legen til igjen. Da misbrukte han en ny pasient, ifølge tilsynets egne dokumenter, som Dagbladet har fått tilgang til.

Til tross for at Helsetilsynet selv konkluderte med at han ikke hadde evnen til å endre atferd, fikk han en ny autorisasjon.

Fram til i vinter jobbet legen ved en stor helseinstitusjon på Østlandet. Der hadde han pasientkontakt, med Helsetilsynets godkjennelse.

- Hvor jobber du i dag?

- Jeg vil ikke si noe om det, svarte legen på spørsmål fra Dagbladet.

Sexforbryter fikk legejobb av NAV

I et annet tilfelle ga Helsetilsynet en straffedømt sexforbryter ny autorisajson som lege.

Legen ble dømt på 2000-tallet for to overgrep mot en en 18 år gammel kvinnelig pasient. Under det første overgrepet var hun innlagt på Ahus, sterkt bedøvet og omtåket og ute av stand til å ta til motmæle eller forsvare seg.

NAV fulgte opp mannen og betalte lønnen hans i et år, slik at han kunne jobbe på et senter for MS-syke på Østlandet. MS er en kronisk sykdom som i hovedsak rammer kvinner mellom 25 og 40 år. Legen hadde ikke rett til pasientkontakt, men har søkt om å få det for å kunne behandle pasienter igjen.

Da Dagbladet avslørte legens bakgrunn i mai, reagerte MS-forbundet, som eier senteret, ved å be ham holde seg unna arbeidsstedet. De gjorde det klart at han ikke ville få nye arbeidsoppgaver etter at ansettelsesforholdet utløp i juli.

Flere av MS-forbundets medlemmer har reagert sterkt på saken.

- Folk som var med på styremøte og generalforsamling var litt satt ut da vi orienterte om denne saken. Det er ingen bagatell, dette tar vi alvorlig, uttalte styreleder Lars Ole Hammersland til Dagbladet.

Dagbladets avsløring førte til at MS-forbundet endret rutiner for alle ansettelser av personell i framtida.

Kjent med praksisen

- Var du selv klar over at denne praksisen før Dagbladet omtalte den?

- Jeg var klar over at det er helsepersonell som har mista autorisasjonen på grunn av seksuell atferd overfor pasienter, og så fått den tilbake etter en periode, fordi man mener de er skikket. Det er er kjent for de som jobber i helsevesenet og de som har jobbet en stund med helsepolitikk, sier Høie.

Helseministeren vil nå se på hvordan regelverket slår ut.

- Så er det et spørsmål om hvordan det håndteres av Helsetilsynet i dag og hvordan det håndteres inn mot politiet. Og det er det fornuftig å få en nærmere redegjørelse for, sier Høie.

Thursday, June 5th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments