Helga Pedersen kan bli vraket

(Dagbladet): Arbeiderpartiets stortingsgruppe ble onsdag kort orientert om at Ap-leder Jens Stoltenberg er aktuell som ny generalsekretær i Nato. Stortingspolitikerne fikk ikke vite noe mer enn det pressen har fått vite, men alle regner med at Stoltenberg går av.

Tirsdag taler Jens Stoltenberg til Ap?s landsstyre. Det er en anledning til å gi partiet beskjed dersom Nato-jobben er innen rekkevidde.

Overfor Dagbladet peker noen på at det ikke er gunstig for Ap å ha slike spekulasjoner rundt lederen i altfor lang tid. Derfor venter mange at Stoltenberg avklarer situasjonen overfor partiorganisasjonen til uka.

Hvis Stoltenberg varsler at han trekker seg for å ta jobben i NATO, kan landsstyret innkalle til ekstraordinært landsmøte.

Støre favoritt

De fleste stortingspolitikerne Dagbladet har snakket med, er sikre på at Jonas Gahr Støre blir ny leder. Men nestleder Helga Pedersen sitter utrygt.

Hva som skjer, vil blant annet avhenge av prosessen framover. Etter det Dagbladet forstår er det to mulige scenarier dersom Stoltenberg går til Nato: 

  • • Helga Pedersen rykker opp som leder i sju måneder, til det ordinære landsmøtet våren 2015 kan velge Jonas Gahr Støre til leder.
  • • Det blir ekstraordinært landsmøte til høsten, og Støre blir valgt.

Én kilde mener den første løsningen er mest korrekt.

- Det å gi noen tillit til å lage programmet vår, men ikke til å lede i partiet i sju måneder, det skal man argumentere godt for, sier vedkommende.

- Klar for utskiftning

Men de fleste vil ha Jonas til topps med en gang.

- Helga rykker aldri opp. Det blir ekstraordinært landsmøte. Ingen andre enn Jonas er aktuell, sier en.

- Få ser for seg at nestlederen kan sitte helt til neste landsmøte. Vi trenger å bygge opp en ny leder så fort som mulig. Det er veldig åpenbart hvem som blir leder. Folk er innstilt på at vi ikke skal ha noen personkonflikt, mener en annen.

- Vi har ingen tradisjon for å velge en overgangsfigur. Den som blir valgt på ekstraordinært landsmøte, den blir det, sier en tredje. De fleste stortingsrepresentantene Dagbladet har snakket med, mener nestlederen bør byttes ut.

- Hun kan fortsette i to år til, men hun er klar for utskiftning, det mener alle, sier én.

- Hun står ikke så sterkt rundt forbi, sier en annen.

Andre igjen mener hun bør bli sittende, og at det er bra med minst mulig endringer nå.

Nye kandidater

Kilder peker på Anniken Huitfeldt og Hadia Tajik som nye nestlederkandidater. Problemet er at de begge representerer Oslo-området. Det kan tale til Pedersens fordel, eller bane vei for nye. Ingvild Kjerkhol fra Sør-Trøndelag blir nå nevnt.

Helga Pedersen og Trond Giske har tidligere vært sett på som arvinger til Ap-tronen. Trond Giske kan fortsatt være aktuell, men må vente, mener kilder.

- Om Jonas sitter i ti år, er Trond Giske fortsatt aktuell etter det, sier en.

Giske ønsker ikke å kommentere dette.

Flere sier at Nato-saken kom overraskende, og at de helst ville ha beholdt Stoltenberg lenger. Ikke minst med tanke på kommunevalget neste år. Og selv om Støre er populær, finnes det de som tenker annerledes.

- Veldig mange Ap-folk mener at Jens, Jonas og Trond er litt like, og at det ikke bør bli noen av dem. Det blir en kamp om hva Ap skal være. Jens skulle være her. Nå vet vi ikke hvem vi skal være eller hva vi skal være, sier en.

Kildene sier de venter spent på en avklaring. Flere tror de kan få svar på landsstyremøtet førstkommende tirsdag og onsdag. Alle tror Stoltenberg vet hva han driver med.

- Jens har garantert kontroll på dette, sier en kilde.

- Helga Pedersen kommenterer ikke eventualiteter, sier hennes rådgiver Jon Reidar Øyan.

Thursday, March 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments