Hassan var den siste på Israels drapsliste


(Dagbladet): Som liten jente visste ikke Noor hva faren Hassan Lakkis gjorde for Hizbollah. Men allerede da innså hun at hun kom til å miste ham tidlig, skriver New York Times.

Sist måned fikk Noor og resten av verden vite hva han gjorde for organisasjonen, som av USA og EU blir betraktet som en terrororganisasjon.

Han var Hizbollahs sjefstekniker og logistikkekspert – eller «Hizbollahs Q», som en israelsk etterretningskilde omtaler ham som overfor magasinet Foreign Policy (med referanse til det tekniske geniet i James Bond-filmene).

Men Lakkis har ikke vært en ukjent skikkelse fram til nå. Ihvertfall ikke for israelsk etterretning. Lakkis ble i 2004 satt på Mossads «drapsliste», og ble betraktet som en av de fem mest ettersøkte mennene i Hizbollah.

Mossads drapsliste

På toppen av Israels drapsliste sto Imad Mugniyah, som var leder for Hizbollahs militære styrker fram til han ble drept av en bilbombe i Damaskus i Syria i 2008.

På andreplass sto general Muhammad Suleiman, som var en nær medarbeider av Syrias president Bashar al-Assad. Han skal ha ledet landets hemmelige operasjoner, som blant annet skal ha handlet om å etablere en atomreaktor og opprettholde relasjonene med Iran og Hizbollah.

Suleiman ble drept med pistol med lyddemper i et omstridt attentat på en strand nær Tartous i 2008. Mens en rekke kilder peker på Israel, har noen påstått at det var intern maktkamp i Syria.

Etter de to er general Hassan Therani Moghaddam, som ledet Irans missilprogram og dermed også eksport av våpen til Hizbollah, Hamas og andre allierte av Iran. Moghaddam ble drept i en eksplosjon på et lager tilhørende Revolusjonsgarden. Israel og USA er begge mistenkt for å stå bak, men dette avvises av regimet i Iran.

Fjerdemann på lista var Mahmoud al-Mabhouh, som var en ledende kommandant i den palestinske organisasjonen Hamas. Etter å ha overlevd minst to attentatforsøk ble han kvalt på et hotellrom i Dubai.

Til tross for at oppdraget ble utført, et det sett på som et flaut kapittel i Mossads øyne – siden 11 personer ble utpekt som spioner, blant annet ved at de ble fanget av hotellets overvåkningskameraer.

Siste på Mossads liste

Det var Hassan Lakkis som var den siste på israelernes liste.

Det er hittil ikke konkludert med hvem som sto bak drapet på Lakkis i et garasjeanlegg sør i Beirut i Libanon, men både libanesiske og israelske analytikere sier til New York Times at det trolig vad Mossad som sto bak.

Avisa bemerker imidlertid at Hizbollah og Lakkis de siste årene har skaffet seg enda flere fiender. De siste to åra har de sendt krigere til Syria, der president Assad er en alliert.

Med Saudi-Arabia som en pådriver for Assads fall konkluderer New York Times med at de kan stå bak. Eller de andre opprørsgruppene som kjemper mot regimet i Damaskus – inkludert al-Qaida-tilknyttede grupper.

Konspirasjonsteorier

I en lengre artikkel skriver New York Times om de ulike konspirasjonsteoriene som har dukket opp etter meldingene om at Lakkis var funnet død.

Mens Hizbollah peker på Israel, peker Iran på en den al-Qaida-tilknyttede gruppa Abdullah Azzam-brigaden. Denne gruppa hevder at Lakkis døde i bombeangrepet mot Irans ambassade i november.

Syriske opprørsstyrker hevder at de drepte Lakkis i Syria og at episoden i Beirut 6. desember bare var en løgn. Det har også oppstått teorier om at Lakkis ble drept etter intern uro i Hizbollah.  

Sunday, January 5th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments